21-08-2015
«Καμπανάκι» κινδύνου ο δυνατός πονοκέφαλος κατά την κύηση

photo

Μια σοβαρή κεφαλαλγία ενδέχεται να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι μια έγκυος γυναίκα και το έμβρυο της βρίσκονται σε κίνδυνο, υποστηρίζει νέα έρευνα.

 

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά συχνοί, αλλά δεν είναι πάντα εύκολο να γίνει η διάκριση ανάμεσα σε μία επαναλαμβανόμενη, προϋπάρχουσα ημικρανία και έναν πονοκέφαλο που προκαλείται από μια επιπλοκή της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες αυτές μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο για προεκλαμψία αλλά και για άλλες επιπλοκές της κύησης.

 

«Η μελέτη μας δείχνει ότι οι γιατροί θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή, όταν μια έγκυος γυναίκα παρουσιάζει σοβαρή κεφαλαλγία, ιδιαίτερα αν έχει αυξημένη αρτηριακή πίεση ή έλλειψη προηγούμενου ιστορικού κεφαλαλγίας», αναφέρει ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Matthew Robbins, προϊστάμενος Νευρολογίας στο Νοσοκομείο Weiler και αναπληρωτής καθηγητής Κλινικής Νευρολογίας στο Κολέγιο Ιατρικής Albert Einstein, στη Νέα Υόρκη.

 

Η προεκλαμψία τείνει να εμφανίζεται στο δεύτερο ή τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν υψηλή αρτηριακή πίεση, πονοκεφάλους, θολή όραση ή κοιλιακό άλγος. Εάν η κατάσταση είναι σοβαρή, ενδέχεται να απαιτείται πρόωρος τοκετός.

 

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία 140 εγκύων γυναικών, με μέσο  όρο ηλικίας τα 29 έτη, οι οποίες παρουσίασαν πονοκέφαλο και παραπέμφθηκαν για νευρολογική αξιολόγηση στο νοσοκομείο Jack D. Weiler, στη Νέα Υόρκη, για μια περίοδο πέντε ετών. Οι περισσότερες από αυτές ήταν μαύρες ή ισπανόφωνες.

 

Από αυτές, οι γυναίκες που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και εμφάνισαν σοβαρή κεφαλαλγία είχαν 17 φορές περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές της εγκυμοσύνης, ενώ αν δεν είχαν ιστορικό πονοκεφάλων διέτρεχαν πενταπλάσιο κίνδυνο.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Neurology.