22-08-2015
Έρευνα: Πώς η κλιματική αλλαγή θα αυξήσει τους θανάτους

photo

Είναι γνωστό ότι οι υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τις επισκέψεις στα Επείγοντα και τους θανάτους. Ωστόσο, οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν, καθώς η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει ακόμη πιο ζεστά τα καλοκαίρια, μέχρι το τέλος του αιώνα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία από ολόκληρη την Ρόουντ Αϊλαντ και διαπίστωσαν ότι όταν η θερμοκρασία αυξηθεί πάνω από 24 βαθμούς Κελσίου, υπάρχει μια σημαντική αύξηση των ιατρικών προβλημάτων μεταξύ των ανθρώπων όλων των ηλικιών.

 

«Πρώτη διαπίστωση μας είναι ότι καθώς οι θερμοκρασίες αυξάνονται, ο αριθμός των επισκέψεων στα Επείγοντα και οι θάνατοι αυξάνουν», αναφέρει η συγγραφέας της μελέτης Samantha Kingsley, μεταπτυχιακή φοιτήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Brown, στο Πρόβιντενς. «Ωστόσο, οι άνθρωποι πήγαιναν στο νοσοκομείο, σε θερμοκρασίες κάτω από αυτές που συνήθως θεωρούν ακραίες», πρόσθεσε.

 

Οι επισκέψεις στα Επείγοντα που σχετίζονται με τη θερμότητα ήταν περίπου 3 % περισσότερες κατά τις ημέρες που η θερμοκρασία έφτανε τους 18-19 βαθμούς Κελσίου από ό, τι τις ημέρες που έφτανε τους 14 και σχεδόν 24 %περισσότερες κατά τις ημέρες που άγγιζε τους 29-30 βαθμούς από ό, τι τις ημέρες με 24 βαθμούς Κελσίου.

 

Σύμφωνα με τη μελέτη, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Environmental Health Perspectives, το ποσοστό θνησιμότητας της Ρόουντ Αϊλαντ ήταν 4 % υψηλότερο σε μια τυπική ημέρα με 30 βαθμούς από ό, τι μια τυπική ημέρα με 24 βαθμούς.

 

«Οι άνθρωποι πρέπει να γνωρίζουν ότι η θερμότητα αντιπροσωπεύει μια σημαντική απειλή για τη δημόσια υγεία », επισημαίνει ο κύριος συγγραφέας Gregory Wellenius, αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο Brown, τονίζοντας ότι θα πρέπει να πάρουμε στα σοβαρά τη θερμότητα ως κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

 

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ισχυρότερη σύνδεση μεταξύ υψηλών θερμοκρασιών και των σχετικών επισκέψεων στα Επείγοντα ήταν μεταξύ των ατόμων ηλικίας 18 - 64 ετών. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς θα μπορούσε να είναι οι εργαζόμενοι που βρίσκονται έξω κατά τις ζεστές ημέρες, εικάζουν οι επιστήμονες.

 

«Όλοι πιστεύουν ότι η ζέστη είναι επικίνδυνη, αλλά όχι για τους ίδιους», δήλωσε ο Wellenius. Ένα από τα μηνύματα των ερευνητών είναι ότι ο κίνδυνος αφορά σε όλο το ηλικιακό φάσμα, ενώ η θερμότητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες των θανάτων που συνδέονται με τον καιρό.

 

Οι ερευνητές εκτιμούν, επίσης, ότι εάν η κλιματική αλλαγή ενισχύσει τις καλοκαιρινές θερμοκρασίες κατά 10 βαθμούς, μέχρι το τέλος του αιώνα, η θνησιμότητα στο Ρόουντ Αϊλαντ, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, θα αυξηθεί κατά περίπου 80 κάθε χρόνο, ή περίπου 1,5 %. Οι επισκέψεις στα επείγοντα που σχετίζονται με τη ζέστη θα αυξηθούν κατά 25 %, δηλαδή από περίπου 6.000 σε 7.500 κάθε καλοκαίρι.