26-08-2015
Όταν τα πόδια δεν «κάθονται» ήσυχα

photo

Νιώθετε μια ακατανίκητη επιθυμία να κουνάτε τα πόδια σας τη νύχτα; Τότε ίσως να πάσχετε από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών, κατάσταση η οποία μπορεί να έχει επιπτώσεις τόσο στον ύπνο σας, όσο και στην ποιότητα της ζωής σας.

 

Το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών είναι δύσκολο να διαγνωστεί, κυρίως επειδή τα συμπτώματα τείνουν να επιδεινώνονται τη νύχτα και είναι λιγότερο εμφανή όταν οι πάσχοντες επισκέπτονται το γιατρό τους.

 

Μπορεί να εμφανιστεί ή να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι πιο συχνό σε άτομα με παθήσεις όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο διαβήτης και η αναιμία. Ωστόσο, μπορεί να προσβάλει και ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν αυτά τα προβλήματα.

 

Εάν έχετε υπόνοιες ότι μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, δείτε ποια είναι τα σημεία και τα συμπτώματα που αξιολογούνται για τη διάγνωσή του.

 

Μια ισχυρή επιθυμία να κουνάτε τα πόδια σας

 

Τα άτομα που πάσχουν από το συγκεκριμένο σύνδρομο νιώθουν μία ισχυρή επιθυμία να κουνάνε τα πόδια τους, στην οποία συχνά δεν μπορούν να αντισταθούν. Σε πολλές περιπτώσεις, η ανάγκη αυτή συνοδεύεται από δυσάρεστες αισθήσεις, όπως «κάψιμο», «βελονιές», ζέστη, κρύο, ηλεκτρική εκφόρτιση, σφίξιμο, αίσθημα φυσαλίδων στα αγγεία των άκρων, βάρος, «μυρμήγκιασμα», πίεση κ.ά.

 

Εάν δεν έχετε τα παραπάνω συμπτώματα, τότε πιθανόν δεν πάσχετε από το σύνδρομο ανήσυχων ποδιών.

 

Τα συμπτώματα βελτιώνονται κατά την κίνηση

 

Εάν οι δυσάρεστες αισθήσεις υποχωρούν όταν κουνάτε τα πόδια σας, τότε μπορείτε να συμπληρώσετε άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της διάγνωσης.

 

Η ανακούφιση μπορεί να είναι πλήρης ή μερική, αλλά γενικά ξεκινά πολύ σύντομα μετά την έναρξη της δραστηριότητας και παραμένει για όσο η κίνηση συνεχίζεται.

 

Τα συμπτώματα ξεκινούν ή επιδεινώνονται κατά την ξεκούραση

 

Όσο περισσότερο είστε σε ανάπαυση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να παρουσιάσετε τα συμπτώματα ή να επιδεινωθούν τα ήδη υπάρχοντα.  Αυτό είναι άλλο ένα από τα τέσσερα κριτήρια που απαιτούνται για τη διάγνωση.

 

Τα συμπτώματα είναι χειρότερα το βράδυ, ιδιαίτερα όταν ξαπλώνετε

 

Η επιδείνωση των συμπτωμάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας και κυρίως όταν οι πάσχοντες ξαπλώνουν είναι άλλο ένα από τα συμπτώματα που αποτελούν κριτήριο για τη διάγνωση.

 

Αν τα συμπτώματά σας δεν επιδεινώνονται τη νύχτα, τότε ενδεχομένως να μην πρόκειται για σύνδρομο ανήσυχων ποδιών. Μερικοί πάσχοντες, ωστόσο, μπορεί να έχουν εξίσου σοβαρά συμπτώματα και κατά τη διάρκεια της ημέρας.

 

Κακή ποιότητα του ύπνου

 

Ένας σημαντικός αριθμός των πασχόντων εμφανίζουν περιοδικές κινήσεις των ποδιών και κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πρόκειται για επαναλαμβανόμενες κινήσεις που συμβαίνουν κάθε 20 με 30 δευτερόλεπτα και μπορεί να προκαλούν αφυπνίσεις που διαταράσσουν τον ύπνο.

 

Αν αισθάνεστε ότι αυτά τα συμπτώματα δυσκολεύουν τον ύπνο σας, δεν είστε μόνοι. Είναι ένα από τα κύρια παράπονα μεταξύ των πασχόντων.

 

Ωστόσο, αυτό δεν αποτελεί κριτήριο για τη διάγνωση, αν και οι γιατροί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να την υποστηρίξουν.

 

Info: Για την αντιμετώπιση του συνδρόμου ανήσυχων ποδιών έχουν εγκριθεί δύο φάρμακα (αγωνιστές της ντοπαμίνης): η ροπινιρόλη και η πραμιπεξόλη.

 

Τα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι μια μικρή μόνο δόση των συγκεκριμένων φαρμάκων, 1-2 ώρες πριν πέσει ο ασθενής για ύπνο, αρκεί συνήθως για θεαματική βελτίωση μέσα σε μία εβδομάδα από την έναρξη της θεραπείας.

 

Πρόσφατες μελέτες, ωστόσο, διαπίστωσαν ότι η βελτίωση των συμπτωμάτων μπορεί να επέλθει πολύ πιο γρήγορα από ό,τι εθεωρείτο μέχρι πρότινος, ακόμη και από την πρώτη νύχτα.