25-05-2017
Το νερό πριν το φαγητό βοηθάει στην απώλεια βάρους

photo

Η απώλεια βάρους είναι μία δύσκολη υπόθεση, η οποία  «βασανίζει» πολλούς ανθρώπους, ανά τον κόσμο. Κι ενώ η δίαιτα είναι ένα ανεπιθύμητο -για τους περισσότερους -μέσο, έρχεται το νερό να κάνει την προσπάθεια ευκολότερη.

 

Νέα μελέτη από την Αμερική διαπίστωσε ότι πίνοντας 500 ml νερό μισή ώρα πριν από το πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό γεύμα οδηγεί σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, μεταξύ των παχύσαρκων ενηλίκων, σε σχέση με όσους δεν πίνουν νερό πριν από τα γεύματα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η ομορφιά αυτών των ευρημάτων βρίσκεται στην απλότητα, καθώς με έναν τόσο απλό τρόπο, μπορούν αυτοί που προσπαθούν να χάσουν βάρος να έχουν καλύτερο αποτέλεσμα.

 

Η μελέτη διεξήχθη σε 84 παχύσαρκους ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Από την μία ομάδα ζητήθηκε να καταναλώνουν 500 ml νερού βρύσης 30 λεπτά πριν από το πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα ("προφόρτιση"), κάθε μέρα για 12 εβδομάδες. Από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες ( ομάδα ελέγχου) ζητήθηκε να φανταστούν ότι το στομάχι τους ήταν γεμάτο πριν από κάθε κύριο γεύμα.

 

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, όλοι οι συμμετέχοντες δέχτηκαν συμβουλευτική διαχείρισης βάρους, κατά την οποία έλαβαν συμβουλές για το πώς να βελτιώσουν τη διατροφή τους και τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Το ίδιο συνέβη και 2 εβδομάδες αργότερα, τηλεφωνικώς.

 

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι συμμετέχοντες που έπιναν  νερό πριν από κάθε κύριο γεύμα έχασαν κατά μέσο όρο 1,3 kg περισσότερο βάρος. Τα άτομα αυτής της ομάδας έχασαν κατά μέσο όρο 4,3 kg κατά την περίοδο 12 εβδομάδων, ενώ αυτά της ομάδας ελέγχου έχασαν κατά μέσο όρο μόνο 0,8 kg.

 

Σύμφωνα με την δρ Helen Parretti, από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ, η μελέτη δεν είχε σχεδιαστεί για να κατανοήσουν ακριβώς οι ερευνητές το πώς η κατανάλωση νερού οδηγεί την απώλεια βάρους. Ωστόσο, πρότεινε διάφορους πιθανούς μηχανισμούς που θα μπορούσαν να εξηγήσουν τα ευρήματα.

 

Η ίδια εξηγεί ότι οι εκδοχές αυτές θα μπορούσαν να είναι αφενός ότι το ότι το πόσιμο νερό αυξάνει προσωρινά το μεταβολικό ρυθμό, αφετέρου το ότι το νερό μας κάνει να νιώθουμε χορτάτοι και έτσι μπορούμε στη συνέχεια να τρώμε λιγότερο.

 

Η πρόσληψη νερού, όμως, πριν από τα γεύματα δεν είναι αρκετή για να χάσετε το επιθυμητό βάρος. «Όταν συνδυάζεται με σύντομες οδηγίες για το πώς να αυξηθεί η σωματική δραστηριότητα και να ακολουθηθεί μια υγιεινή διατροφή, αυτό φαίνεται να βοηθάει τους ανθρώπους να επιτύχουν κάποια επιπλέον απώλεια βάρους», επεσήμανε η Parretti.

 

Ωστόσο, αυτή η τακτική δεν είναι κατάλληλη για όλους, καθώς υπάρχουν ορισμένες ομάδες ασθενών, όπως εκείνοι με καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια, για τους οποίους η κατανάλωση μισού λίτρου νερού πριν από τα γεύματα μπορεί να αντενδείκνυται.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Obesity.