11-05-2018
Πώς η διάθεση επηρεάζει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα

photo

Όταν είμαστε «down»ο κόσμος μπορεί να φαίνεται πιο γκρίζος από ότι συνήθως. Νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι οι συνδέσεις που κάνουμε μεταξύ συναισθημάτων και χρωμάτων είναι κάτι παραπάνω από μια απλή μεταφορά.

 

Τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών δείχνουν ότι όταν αισθάνεται κανείς θλίψη μπορεί πραγματικά να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται τα χρώματα. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες, στους οποίους προκάλεσαν λύπη ήταν λιγότερο ακριβείς στην αναγνώριση των χρωμάτων, στον άξονα «μπλε-κίτρινο», από εκείνους που οδηγήθηκαν να αισθάνονται ότι διασκεδάζουν ή ήταν συναισθηματικά ουδέτεροι.

 

«Πολύ συχνά, οι άνθρωποι χρησιμοποιούν χρωματικούς όρους για να περιγράψουν κοινά φαινόμενα, όπως η διάθεση, ακόμα και όταν αυτές οι έννοιες μπορεί να είναι φαινομενικά άσχετες», αναφέρει  ο ερευνητής της Ψυχολογίας και συγγραφέας στην έρευνα, Christopher Thorstenson. «Σκεφτήκαμε ότι ίσως ένας λόγος εξαιτίας του οποίου προέκυψαν αυτές οι μεταφορές, να είναι το γεγονός ότι πραγματικά υπάρχει μια σχέση μεταξύ διάθεσης και αντίληψης των χρωμάτων με διαφορετικό τρόπο».

 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα συναισθήματα μπορούν να επηρεάσουν διάφορες οπτικές διεργασίες, ενώ υπάρχουν και στοιχεία που υποδηλώνουν σχέση μεταξύ της καταθλιπτικής διάθεσης και της μειωμένης ευαισθησίας στην οπτική αντίθεση. Επειδή η ευαισθησία στη αντίθεση είναι μια βασική οπτική διαδικασία, η οποία εμπλέκεται στην αντίληψη των χρωμάτων, ο Thorstenson και οι συνεργάτες του αναρωτήθηκαν αν θα μπορούσε να υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση μεταξύ της θλίψης και της ικανότητάς μας να αντιλαμβανόμαστε τα χρώματα.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ευρήματά τους δείχνουν ότι η διάθεση και το συναίσθημα μπορούν να επηρεάσουν τον τρόπο που βλέπουμε τον κόσμο γύρω μας. «Η δουλειά μας προωθεί τη μελέτη της αντίληψης, αποδεικνύοντας ότι η θλίψη εξασθενίζει ειδικά τις βασικές οπτικές διεργασίες που εμπλέκονται στην αντίληψη του χρώματος», εξηγεί.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Psychological Science, το περιοδικό της Αμερικανικής Εταιρίας για τις Ψυχολογικές Επιστήμες.