02-05-2018
Παχυσαρκία: Βιταμίνη C αντί για άσκηση;

photo

Η άσκηση βελτιώνει την υγεία σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες (και όχι μόνο), αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να ενσωματωθεί στην καθημερινή τους ρουτίνα. Υπάρχει εναλλακτική λύση;

 

Νέα ευρήματα  δείχνουν ότι η καθημερινή λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C, έχει παρόμοια καρδιαγγειακά οφέλη, με την τακτική άσκηση στους υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες.

 

Τα αιμοφόρα αγγεία της συγκεκριμένης ομάδας ανθρώπων παρουσιάζουν αυξημένη δραστηριότητα της πρωτεΐνης ενδοθηλίνης (ΕΤ-1), η οποία προκαλεί στένωση των μικρών αγγείων. Λόγω των υψηλών επιπέδων της δραστηριότητας της ΕΤ-1 τα μικρά αγγεία γίνονται πιο επιρρεπή στη συστολή, με αποτέλεσμα να μην ανταποκρίνονται στις ανάγκες της ροής του αίματος και να αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης αγγειακής νόσου. Η άσκηση έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την δραστηριότητα της ΕΤ-1, αλλά η ενσωμάτωσή της στην καθημερινή ρουτίνα συχνά δεν είναι εύκολη.

 

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, εξέτασαν αν τα συμπληρώματα βιταμίνης C, που έχει αναφερθεί ότι βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, μπορούν να μειώσουν και τη δραστηριότητα της ΕΤ-1. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η καθημερινή χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης C (500 mg / βαθμιαίας απελευθέρωσης) μειώνουν την δραστηριότητα της ΕΤ-1 που σχετίζεται με την στένωση των αγγείων, όσο και το περπάτημα, ως μορφή άσκησης.

 

«Τα συμπληρώματα βιταμίνης C αποτελούν μια αποτελεσματική στρατηγική τρόπου ζωής για τη μείωση της ΕΤ-1, η οποία-μεσολαβεί στην  στένωση των αιμοφόρων αγγείων σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ενήλικες», γράφουν οι ερευνητές.

 

Η μελέτη θα ανακοινωθεί στο 14ο Συνέδριο για την Ενδοθηλίνη: Φυσιολογία, Παθοφυσιολογία και Θεραπευτική, της Αμερικανικής Εταιρίας Φυσιολογίας.

 

Tip. Τα παραπάνω στοιχεία είναι τα ευρύματα μίας μελέτης και δεν αποτελούν επίσημη οδηγία για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας.