11-04-2018
Έρωτας 2 σε 1; Κι όμως γίνεται!

photo

Στο πλαίσιο της βιολογικής μας οντότητας, μπορούν να συμβούν διάφορα φαινομενικά ακατανόητα για εμάς πράγματα. Όχι όμως και για τους επιστήμονες. Μεταξύ αυτών και η ερωτική έλξη για δύο διαφορετικούς ανθρώπους.

 

Τα ερωτικά τρίγωνα αποτελούν το θέμα πολλών βιβλίων και ταινιών και δεν μιλάμε μόνο για αμιγώς σεξουαλικά τρίγωνα, που και αυτά έχουν τη θέση τους στον κόσμο της κάθε είδους τέχνης. Είναι γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ίδιου τύπου συναισθήματα για δύο διαφορετικά άτομα, ταυτόχρονα. Ωστόσο, είναι πραγματικά δυνατό να αγαπούν δύο ανθρώπους ή απλά κοροϊδεύουν τον εαυτό τους;

 

Η απάντηση είναι ένα ηχηρό «ναι»! Είμαστε σύνθετα και πολύπλοκα όντα και είναι πολύ πιθανό να μας ελκύουν δύο διαφορετικά χαρακτηριστικά, δύο διαφορετικών ανθρώπων. Καθώς μεγαλώνουμε και αναπτυσσόμαστε ως άτομα, μπορεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ελκυόμαστε από άτομα που συμπληρώνουν τις διάφορες πτυχές του εαυτού μας.

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έλξη, από ένα, δύο ή περισσότερα άτομα, είναι μια βιολογική διαδικασία και όχι μία πτυχή ενός «άστατου» χαρακτήρα, όπως από πολλούς πιστεύεται. Μπορεί να είστε σε μια σταθερή σχέση, να συναντήσετε κάποιον και να σας έρθει «κεραμίδα», να κάνει τις ορμόνες σας να τρελαθούν. Ή μπορεί να  βγαίνετε περιστασιακά ραντεβού και να διαπιστώσετε ότι δύο διαφορετικοί άνθρωποι που έχετε δει σας ελκύουν.

 

Αυτός ο συντριπτικός, ανεμοστρόβιλος συναισθημάτων που οι άνθρωποι τείνουν να περιγράφουν ως «έρωτα» είναι βιολογικά συνώνυμο με την αύξηση των επιπέδων της ντοπαμίνης (νευροδιαβιβαστής που είναι συνδεδεμένος με τα κέντρα ανταμοιβής και ευχαρίστησης του εγκεφάλου).Απλά και μόνο η σκέψη ενός εξαιρετικού φιλιού, ακόμη και ημέρες αργότερα, μπορεί να προκαλέσει έκλυση ντοπαμίνης στον εγκέφαλο και προτού καν να το καταλάβετε, να πέσετε στα δίχτυα του έρωτα. Έτσι, ενώ το να είναι κανείς μονογαμικός ή σε μια αφοσιωμένη σχέση είναι μια συνειδητή, λογική επιλογή, οι «τρελαμένες» ορμόνες και οι συνέπειές τους είναι ένα εντελώς φυσικό φαινόμενο και έξω από τον έλεγχό μας.

 

Ποιοι είναι πιθανότερο να το πάθουν

 

Οι άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουν καλά με τον εαυτό τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να πέσουνε στο «λούκι».

 

Όπως εξηγεί η Ramani Durvasula, κλινική ψυχολόγος και καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε ένα στάδιο θετικής μετάβασης-οτιδήποτε, από μια συναρπαστική νέα θέση εργασίας, σε μια φυσική μεταμόρφωση- και αισθάνονται ευχαριστημένοι με τον εαυτό τους, είναι πιο ανοιχτοί σε νέες εμπειρίες και νέους ανθρώπους. Όσο περισσότερο μπορούν να «αγκαλιάσουν» το ποιοί είναι, τόσο πιο πιθανό είναι να διερευνήσουν και να γιορτάσουν τους άλλους ανθρώπους για αυτό που είναι. Έτσι, όσο περισσότερο μπορούν να ερωτευτούν με τον εαυτό τους, τόσο περισσότερο μπορούν να ερωτευθούν και με τους άλλους.

 

Η «σωστή» επιλογή

 

Δυστυχώς δεν υπάρχει μαθηματικός τύπος που να οδηγεί στη «σωστή» επιλογή. Και οι δύο μπορεί να είναι πολύ καλοί και το έργο σας να είναι εξαιρετικά δύσκολο. Η Durvasula  προτείνει να ακολουθήσετε τη διαίσθησή σας. Όμως θα πρέπει να παραμείνετε σταθεροί στην επιλογή σας και να μην κάνετε «πισωγυρίσματα». Να προσπαθήσετε να επικεντρώσετε στο συγκεκριμένο πρόσωπο και να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας. Γιορτάστε τις πτυχές αυτού του ανθρώπου που σας κέρδισαν, έναντι κάποιου άλλου.