12-01-2018
Τα παιδιά θυμούνται αύριο ό,τι ξεχνούν σήμερα

photo

Για τους ενήλικες, οι αναμνήσεις τείνουν να ξεθωριάζουν με το χρόνο. Όχι όμως και για τα παιδιά. Νέα μελέτη δείχνει ότι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να θυμηθούν κάποιες πληροφορίες καλύτερα, αφού περάσουν μερικές μέρες.

 

Νομίζετε ότι η απώλεια μνήμης είναι μία κατάσταση που αφορά μόνο τους ηλικιωμένους; Λάθος! Τα παιδιά μπορούν, επίσης, να  εμφανίσουν απώλεια μνήμης, ευτυχώς όμως είναι προσωρινή.

 

Μελέτη που ζητούσε από 82 παιδιά, 4 και 5 ετών, να θυμηθούν συσχετίσεις μεταξύ αντικειμένων, κατά την αναπαραγωγή ενός video game, διαπίστωσε ότι τα παιδιά τα οποία εκ νέου έπαιξαν το παιχνίδι μετά από δύο ημέρες είχαν κατά περισσότερο από 20 % υψηλότερες βαθμολογίες από ό, τι τα παιδιά που έπαιξαν ξανά αργότερα, μέσα στην ίδια ημέρα.

 

Σύμφωνα με τον Kevin Darby, διδακτορικό φοιτητή Ψυχολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο και συν-συγγραφέα της μελέτης, τα παιδιά μπορεί να είναι πιο έξυπνα από ό, τι εμείς πιστεύαμε. Είναι ικανά να κάνουν πολύπλοκες συσχετίσεις, μόνο που χρειάζονται περισσότερο χρόνο.

 

«Το μήνυμα της μελέτης είναι ότι τα παιδιά βιώνουν ακραία απώλεια μνήμης και ο παράδοξος τρόπος για την καταπολέμηση της είναι να αφήσουμε το χρόνο να περάσει», δήλωσε ο ίδιος

 

Η μελέτη αναμένεται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science.