24-04-2018
Πώς θα επιλέξετε τη σωστή «ενυδατική»

photo

Γνωρίζοντας ποιες είναι οι ανάγκες του δέρματός σας, θα βοηθηθείτε στο να πάρετε  τη σωστή απόφαση. Το ακατάλληλο προϊόν όχι μόνο δεν θα έχει το καλύτερο αποτέλεσμα,αλλά μπορεί να δημιουργήσει και προβλήματα.

 

Μπερδεύεστε όταν πρέπει να επιλέξετε ένα ενυδατικό προϊόν για το  δέρμα σας; Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη, καθώς υπάρχουν δεκάδες επιλογές στο φαρμακείο και εκατοντάδες περισσότερες στα καταστήματα καλλυντικών ( κρέμες, λοσιόν, τζελ, με αντηλιακό ή χωρίς, με απολεπιστικό κοκ)

 

Ενώ η επιλογή του σωστού ενυδατικού προϊόντος μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, στην πραγματικότητα είναι πολύ απλή, αν ακολουθήσετε μερικές κατευθυντήριες γραμμές και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε μια περιουσία.

 

Πώς λειτουργεί η ενυδάτωση

 

Τα καθαριστικά και ενυδατικά προϊόντα είναι τα πιο σημαντικά προϊόντα για την περιποίηση του δέρματος, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για το ξηρό δέρμα. Μία ενυδατική κρέμα λειτουργεί «σφραγίζοντας» την υγρασία στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος και τραβώντας την υγρασία από τα εσωτερικά στρώματα στο εξωτερικό.

 

Τα βασικά συστατικά που «σφραγίζουν» την υγρασία είναι η βαζελίνη, το ορυκτέλαιο, η λανολίνη και η διμεθικόνη. Η γλυκερίνη, η  προπυλενογλυκόλη, οι πρωτεΐνες, η ουρία και οι βιταμίνες βοηθούν στην έλξη του νερού στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος.

 

Μερικές κρέμες περιέχουν, επίσης, ένα άλφα υδροξύ οξύ (AHA), που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα. Τα AHA είναι μια καλή επιλογή αν έχετε πολύ ξηρό δέρμα.

 

Επιλέγοντας το κατάλληλο προϊόν

 

Ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες και θα βρείτε αυτό ακριβώς που χρειάζεστε:

 

Σημειώστε τα πέντε πρώτα συστατικά. Ψάξτε για κοινά δραστικά συστατικά, όπως λανολίνη, γλυκερίνη ή βαζελίνη. Η γλυκερίνη είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Επιλέξτε ένα προϊόν που παράγεται από μια αξιόπιστη εταιρεία και δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αμφιβόλου προέλευσης προϊόντα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

 

Φροντίστε να έχει SPF. Προστατεύοντας το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε τη νεανική όψη του. Οπότε, είναι σημαντικό να αγοράσετε μια ενυδατική κρέμα με δείκτη προστασίας από τον ήλιο τουλάχιστον 30. Θα πρέπει να κάνετε κάποια έρευνα, αλλά οι περισσότερες εταιρείες προσφέρουν κρέμες προσώπου και σώματος με αντηλιακή προστασία.

 

Επιλέξτε το κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Το δέρμα στο πρόσωπό σας είναι λεπτότερο και πιο ευαίσθητο από αυτό του σώματός σας, οπότε είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιείτε διαφορετικά ενυδατικά προϊόντα για την κάθε περιοχή.  Επιλέξτε καλύτερα ένα με την ένδειξη «μη φαγεσωρογόνο», το οποίο δεν φράσει τους πόρους. Εννοείται ότι το κατάλληλο προϊόν είναι αυτό που είναι κατάλληλο για τον τύπο του δέρματός σας. Εάν γνωρίζετε ότι έχετε ευαίσθητο δέρμα, θα πρέπει να ψάξετε για μια ενυδατική κρέμα που επισημαίνεται ως  «υποαλλεργικό». Αν έχετε λιπαρό δέρμα, επιλέξτε μια ελαφριά, μη λιπαρή ενυδατική κρέμα. Αν έχετε ξηρό δέρμα αγοράστε μια πιο πλούσια. Και αν έχετε μικτό δέρμα, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε δύο ενυδατικά προϊόντα: ένα ελαφρύ για όλο το πρόσωπο και ένα πιο βαρύ για τα ξηρά σημεία. Λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί να χρειαστείτε μια ελαφρύτερη λοσιόν το καλοκαίρι και μια βαρύτερη κρέμα το χειμώνα, καθώς οι ανάγκες του δέρματος αλλάζουν με τις εποχές.

 

Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα νυκτός με ρετινόλη. Η ρετινόλη είναι η βιταμίνη Α του δέρματός σας. Λειτουργεί αυξάνοντας την ταχύτητα ανάπλασης των κυττάρων. Χρησιμοποιήστε τη με προσοχή, καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα, κοκκινίλες  ή ξηρότητα.

 

Η καλύτερη στιγμή για ενυδάτωση

 

Αφού θα βρείτε το κατάλληλο προϊόν, θα πρέπει να ενυδατώνετε το δέρμα σας  κάθε μέρα. Έτσι θα προλάβετε σε μεγάλο βαθμό την ξηρότητα και θα «καμουφλάρετε» τις ρυτίδες σας. Παρόλο που μια ενυδατική κρέμα δεν μπορεί να μας απαλλάξει από αυτές (η δημιουργία τους ξεκινά πολύ πιο βαθιά στο δέρμα λόγω της απώλειας κολλαγόνου) μπορεί να τις κάνει λιγότερο εμφανείς.

 

Όποια ενυδατική κρέμα και αν επιλέξετε, θα λειτουργήσει καλύτερα εάν την εφαρμόσετε σε υγρό δέρμα. Σκεφτείτε ένα σφουγγάρι που είναι ξηρό. Αν βάλετε ενυδατική κρέμα σε αυτό, δεν θα πάει πουθενά. Αλλά αν το σφουγγάρι είναι βρεγμένο με νερό και το αλείψουμε με ενυδατική κρέμα, θα την απορροφήσει. Το δέρμα λειτουργεί ακριβώς με τον ίδιο τρόπο!