16-03-2018
Το πολύ ασβέστιο δεν δυναμώνει τα οστά των ηλικιωμένων

photo

Η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου, μέσω της διατροφής ή συμπληρωμάτων, δεν μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών ή την πρόληψη των καταγμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, σύμφωνα με δύο νέες μελέτες.

 

Ανατρεπτικά είναι τα αποτελέσματα δύο νέων μελετών σχετικά με την αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου και την επίδρασή της στην υγεία των οστών των ηλικιωμένων. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συμβουλεύουν τους ηλικιωμένους να λαμβάνουν τουλάχιστον 1000-1200 mg / ημέρα ασβεστίου, προκειμένου να αυξήσουν την οστική πυκνότητα και την πρόληψη των καταγμάτων και πολλοί άνθρωποι παίρνουν συμπληρώματα ασβεστίου για να ανταποκριθούν σε αυτές τις συστάσεις. Οι πρόσφατες ανησυχίες για την ασφάλεια των συμπληρωμάτων ασβεστίου οδήγησαν τους ειδικούς να συστήνουν την αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου μέσω της διατροφής και όχι με τη λήψη συμπληρωμάτων, αλλά η επίδρασή της στην υγεία των οστών είναι άγνωστη.

 

Έτσι, μια ομάδα ερευνητών στη Νέα Ζηλανδία έθεσε ως στόχο να εξετάσει τα αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν τις συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου, από διαιτητικές πηγές ή συμπληρώματα, για να βελτιώσουν την υγεία των οστών και την πρόληψη των καταγμάτων.

 

Οι επιστήμονες ανέλυσαν τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία από σχετικές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες και μελέτες παρατήρησης, σχετικά με την  επιπλέον πρόσληψης ασβεστίου, που διεξήχθησαν σε γυναίκες και άνδρες άνω των 50 ετών.

 

Στην πρώτη μελέτη, διαπίστωσαν ότι η αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου από διαιτητικές πηγές ή με τη λήψη συμπληρωμάτων οδηγεί σε μικρή αύξηση (1-2%) της οστικής πυκνότητας, η οποία είναι απίθανο να οδηγήσει σε κλινικά σημαντική μείωση του κινδύνου κατάγματος. Στη δεύτερη μελέτη, βρήκαν ότι η διαιτητική πρόσληψη ασβεστίου δεν συνδέεται με τον κίνδυνο κατάγματος.

 

«Είναι καιρός να επανεξετάσουμε τις συστάσεις για την αύξηση της πρόσληψης ασβεστίου, πέρα από μια κανονική ισορροπημένη διατροφή», υποστηρίζει ο καθηγητής Ορθοπαιδικής στο Τμήμα Χειρουργικών Επιστημών, του Πανεπιστημίου της Ουψάλα στη Σουηδία, Karl Mίchaelsson.

 

Ο ίδιος επισημαίνει ότι παρόλο που η αυξημένη πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D συνιστάται από ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές, σχεδόν σε όλον τον πληθυσμό άνω των 50 ετών, οι περισσότεροι δεν θα επωφεληθούν από αυτήν, ενώ θα εκτεθούν σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθύμητων ενεργειών. «Είναι καιρός να επανεξετάσουμε αυτές τις αμφιλεγόμενες συστάσεις», καταλήγει.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση BMJ.