10-03-2016
Ερωτικό πάθος: Πότε ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση

photo

Νέα έρευνα δείχνει ότι το ερωτικό πάθος ανάμεσα σε ένα ζευγάρι, κορυφώνεται στον έναν χρόνο σχέσης και μετά αρχίζει η καθοδική πορεία.

 

Το γεγονός ότι η ικανοποίηση από τη σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού είναι μειωμένη μετά από 16 χρόνια σχέσης δεν προκαλεί καμία απολύτως έκπληξη. Η νέα μελέτη, ωστόσο, από το Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian του Μονάχου, αποκάλυψε, επίσης,  ότι η σεξουαλική ικανοποίηση ενός ζευγαριού, βρίσκεται στα ανώτατα σημεία της στους δώδεκα μήνες και στη συνέχεια αρχίζει να φθίνει.

 

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές βασίστηκαν σε ένα εθνικά αντιπροσωπευτικό δείγμα, 3000 ανθρώπων, μεταξύ των ηλικιών 25 και 41.

 

Ορισμένοι από τους εθελοντές μόλις είχαν αρχίσει μία νέα σχέση και άλλοι ήταν δεσμευμένοι για χρονικά διαστήματα που έφταναν τα 24 χρόνια. Οι απαντήσεις τους έδειξαν ότι η σεξουαλική ικανοποίηση εμφανίζεται πολύ νωρίς στη σχέση και κορυφώνεται στους 12 μήνες.

 

«Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, ωστόσο, είναι μειωμένη κατά 27% και αυτό δεν σχετίζεται με το αν και πόσα παιδιά απέκτησε στο μεσοδιάστημα το ζευγάρι», γράφουν οι ερευνητές και συνεχίζουν: «Αν και προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η συχνότητα των σεξουαλικών επαφών επηρεάζεται σημαντικά από την ύπαρξη και την ηλικία των παιδιών, η συγκεκριμένη μελέτη δεν έδειξε ότι η απόκτηση παιδιών διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο στην σεξουαλική ικανοποίηση των ζευγαριών».

 

Αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι οι καυγάδες και οι αραιές ερωτικές επαφές. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το πάθος κορυφώνεται στη διάρκεια του πρώτου έτους σχέσης, γιατί το ζευγάρι αφιερώνει χρόνο για να μάθουν ο ένας τις ερωτικές προτιμήσεις και επιθυμίες του άλλου. Αυτό όμως δεν ισχύει και αργότερα, καθώς η ερωτική επιθυμία συνήθως παραμένει σταθερή στους άντρες αλλά μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου στις γυναίκες.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Archives of Sexual Behavior.