21-09-2017
Πώς η σειρά γέννησής σας επηρεάζει το βάρος σας

photo

Γνωρίζαμε ότι η σειρά της γέννησής μας μέσα στην οικογένεια μπορεί να επηρεάσει την προσωπικότητά μας. Νέα επιστημονικά στοιχεία, όμως, δείχνουν ότι μπορεί να έχει αντίκτυπο και στη σιλουέτα μας.

 

Οι μεγαλύτερες κόρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες από τις μικρότερες αδερφές τους, δείχνει νέα έρευνα.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές έλαβαν δεδομένα υγείας περισσότερων από 26.000 Σουηδέζων και των αδελφών τους, από το Σουηδικό Εθνικό Ληξιαρχείο.

 

Μετά την ανάλυση των δεδομένων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι μεγαλύτερες αδελφές συνήθως ζύγιζαν λιγότερο από τις μικρότερες αδερφές τους κατά τη γέννηση, αλλά είχαν κατά 29 % περισσότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρες και κατά 40 % περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκες από τις μικρότερες αδερφές τους, από τη στιγμή που ήταν έγκυες στο πρώτο τους παιδί. Ωστόσο, οι μεγαλύτερες αδερφές έτειναν να είναι και ψηλότερες.

 

Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτή δεν είναι η πρώτη μελέτη που ισχυρίζεται ότι η σειρά γέννησης έχει αυτόν τον αντίκτυπο στην περιφέρεια της μέσης. Παρόμοια έρευνα για τους άνδρες στη Σουηδία και τη Νέα Ζηλανδία διαπίστωσε ότι ο μεγαλύτερος αδελφός ήταν πιο πιθανό να είναι βαρύτερος από το νεότερο. Επίσης, μικρότερες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στην Ινδία, την Ιταλία και την Πολωνία έδειξαν ότι η σειρά γέννησης έπαιξε ρόλο στο πόσα κιλά ζύγιζε μια γυναίκα.

 

Τι κρύβεται, λοιπόν, πίσω από αυτήν την περίεργη σχέση; Δυστυχώς, οι συγγραφείς της μελέτης δεν είναι σίγουροι, δεδομένου ότι αυτό το πείραμα ήταν αμιγώς παρατήρησης. Ωστόσο, η μελέτη τονίζει ότι, ενώ η υγιεινή διατροφή και η άσκηση παίζουν πάντα ευνοϊκό ρόλο στην απώλεια βάρους, όταν πρόκειται για τη σιλουέτα μας, υπάρχουν και ορισμένοι παράγοντες που μπορεί να είναι έξω από τον έλεγχό μας.

 

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal.