09-10-2015
Εξέταση αίματος ανιχνεύει το έμφραγμα με μεγάλη ακρίβεια

photo

Μια νέα, εξαιρετικά ευαίσθητη εξέταση αίματος μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να αποκλείσουν γρήγορα την πιθανότητα εμφράγματος, σχεδόν στα δύο τρίτα των ατόμων που φτάνουν στα Επείγοντα με πόνο στο στήθος, σύμφωνα με νέα μελέτη.

 

Έναν νέο τρόπο, που θα μπορούσε δυνητικά να μειώσει τις περιττές εισαγωγές στα νοσοκομεία, κατά συνέπεια και το κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, ισχυρίζονται ότι βρήκαν Σκωτσέζοι ερευνητές.

 

Η εξέταση hsTrop (υψηλής ευαισθησίας τροποπίνη) μετρά σε λίγες σταγόνες αίματος τα επίπεδα μίας χημικής ουσίας, της τροπονίνης, που απελευθερώνεται στο αίμα όταν υποστούν βλάβη τα κύτταρα του τοιχώματος της καρδιάς, δηλαδή του μυοκαρδίου. Αυτό τυπικά συμβαίνει σε περίπτωση εμφράγματος, αλλά και άλλων παθήσεων όπως η μυοκαρδίτιδα, η μυοκαρδιοπάθεια και η καρδιακή ανεπάρκεια. Η μελέτη έδειξε ότι η συγκεκριμένη εξέταση ανιχνεύει με ακρίβεια 99,6% ποιοι ασθενείς με πόνο στο στήθος υφίστανται πραγματικά έμφραγμα και ποιοι όχι.

 

«Όσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη, τόσο υψηλότερα θα είναι τα επίπεδα της τροπονίνης στο αίμα. Μια μικρή αύξηση της τροπονίνης υποδηλώνει ότι έχει συμβεί κάποια βλάβη, ενώ τα πολύ υψηλά επίπεδά της δείχνουν ότι ένα άτομο έχει υποστεί έμφραγμα», εξήγησαν οι ερευνητές.

 

Η εξέταση είναι τόσο «ευαίσθητη» που ανιχνεύει πάρα πολύ χαμηλά επίπεδα της ουσίας, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να ενημερώνονται αμέσως για το τι τους συμβαίνει και να εισάγονται στο νοσοκομείο ή να επιστρέφουν στο σπίτι τους, μέσα σε λίγες ώρες.

 

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, διεξήγαγαν μελέτη σε 6.304 ασθενείς στη Σκωτία. Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που η υψηλής ευαισθησίας τροπονίνη αποδεικνύεται εξαιρετικά αποτελεσματική στην διάγνωση του εμφράγματος.

 

«Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, ο αριθμός των εισαγωγών στο νοσοκομείο, λόγω πόνου στο στήθος, έχει τριπλασιαστεί. Η συντριπτική πλειονότητα αυτών των ασθενών δεν έχουν υποστεί έμφραγμα», δήλωσε ο δρ Anoop Shah, από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. « Μέχρι τώρα, δεν υπήρχαν γρήγοροι τρόποι για να αποκλείσουμε ένα έμφραγμα, στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών».

 

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία στο συνέδριό της, που διεξήχθη το Σεπτέμβριο, συνιστούν να προτιμάται πλέον αυτή η εξέταση έναντι των κλασικών τεστ τροπονίνης.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση The Lancet.