13-10-2015
Καρκίνος του μαστού: Πόσο κινδυνεύουν οι άνδρες;

photo

Παρόλο που ο καρκίνος του μαστού θεωρείται περισσότερο γυναικεία ασθένεια, μπορεί να εμφανιστεί και στους άντρες. Γι' αυτό και θα πρέπει να γνωρίζουν τουλάχιστον τα βασικά.

 

Ο καρκίνος του μαστού, έχει σχεδόν ταυτιστεί με τις γυναίκες. Και όχι άδικα, αφού το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των περιστατικών αφορούν εκείνες. Ωστόσο, η νόσος μπορεί να προσβάλλει και άντρες. Ο καρκίνος του μαστού στους άνδρες είναι σπάνιος (λιγότερο από το 1% όλων των καρκίνων του μαστού) και συναντάται συχνότερα στους ηλικιωμένους, αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Πολλοί άνδρες καθυστερούν να απευθυνθούν σε ειδικό εάν παρατηρήσουν ένα από τα συνήθη σημεία ή συμπτώματα της νόσου, όπως έναν όγκο στο μαστό τους. Για το λόγο αυτό, πολλοί καρκίνοι του μαστού στους άντρες, διαγιγνώσκονται όταν η ασθένεια έχει ήδη προχωρήσει αρκετά.

 

Συμπτώματα

 

Τα σημεία και συμπτώματα του ανδρικού καρκίνου του μαστού μπορεί να περιλαμβάνουν:

 

  • Ένα ανώδυνο εξόγκωμα ή πάχυνση στον ιστό του μαστού
  • Αλλαγές στο δέρμα που καλύπτει το στήθος, όπως πτύχωση, ερυθρότητα ή απολέπιση
  • Αλλαγές στη θηλή, όπως ερυθρότητα ή απολέπιση ή μια θηλή που αρχίζει να γυρίζει προς τα μέσα
  • Έκκριση υγρού από τη θηλή

 

Αιτίες

 

Δεν είναι γνωστό τι προκαλεί καρκίνο του μαστού στους άνδρες. Οι γιατροί γνωρίζουν ότι εμφανίζεται όταν ορισμένα κύτταρα του μαστού διαιρούνται ταχύτερα από ό, τι τα υγιή. Ο όγκος που σχηματίζεται από την συσσώρευση των κυττάρων μπορεί να εξαπλωθεί (μετάσταση) σε κοντινούς ιστούς, στους λεμφαδένες ή σε άλλα μέρη του σώματος.

 

Τύποι καρκίνου του μαστού που διαγιγνώσκονται στους άνδρες

 

Καρκίνος που ξεκινά από γαλακτοφόρους πόρους (πορογενές καρκίνωμα). Σχεδόν όλοι οι άνδρες με καρκίνο του μαστού έχουν πορογενές καρκίνωμα.

Καρκίνος που ξεκινά από αδένες που παράγουν γάλα (λοβιακό καρκίνωμα). Αυτός ο τύπος είναι σπάνιος στους άνδρες, επειδή έχουν λίγους λοβούς στον ιστό του μαστού τους.

Καρκίνος που εξαπλώνεται στη θηλή (νόσος Paget της θηλής). Σπάνια, ο ανδρικός καρκίνος του μαστού σχηματίζεται στους πόρους γάλακτος και εξαπλώνεται στη θηλή, προκαλώντας φολιδωτό δέρμα, με κρούστα γύρω από τη θηλή.

 

Κληρονομούμενα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο

 

Όπως συμβαίνει και με τις γυναίκες, μερικοί άνδρες κληρονομούν μεταλλαγμένα  γονίδια από τους γονείς τους, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Μεταλλάξεις σε ένα από τα πολλά γονίδια, ειδικά στο γονίδιο που ονομάζεται BRCA2, αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και του προστάτη.

 

Εάν έχετε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, συζητήστε με έναν ειδικό το ενδεχόμενο να υποβληθείτε σε γενετική εξέταση που μπορεί να καθορίσει αν φέρετε μεταλλάξεις γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού - και αν μπορείτε να περάσετε αυτό το γονίδιο, στα παιδιά σας (αγόρια και κορίτσια). Συζητήστε τα οφέλη και τους κινδύνους των γενετικών αναλύσεων με το γιατρό σας.

 

Άλλοι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο

 

Η αύξηση της ηλικίας: Ο κίνδυνος για ανδρικό καρκίνο του μαστού αυξάνεται όσο μεγαλώνετε. Ο αριθμός των περιστατικών κορυφώνεται μεταξύ των ηλικιών 68 και 71 ετών.

 

Η έκθεση σε οιστρογόνα. Εάν λαμβάνετε φάρμακα που σχετίζονται οιστρογόνα, όπως αυτά που χρησιμοποιούνται ως μέρος μιας διαδικασίας αλλαγής φύλου ή στην ορμονοθεραπεία για καρκίνο του προστάτη, ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού αυξάνεται.

 

Το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού. Αν έχετε ένα στενό μέλος της οικογένειας με καρκίνο του μαστού, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε τη νόσο.

 

Σύνδρομο Klinefelter. Αυτό το γενετικό σύνδρομο συμβαίνει όταν ένα αγόρι γεννιέται με περισσότερα από ένα αντίγραφα του χρωμοσώματος Χ. Το σύνδρομο Klinefelter προκαλεί ανώμαλη ανάπτυξη των όρχεων. Ως αποτέλεσμα, οι άνδρες με το σύνδρομο αυτό παράγουν χαμηλότερα επίπεδα ορισμένων ανδρικών ορμονών (ανδρογόνα) και υψηλότερα γυναικείων ορμονών (οιστρογόνα).

 

Ηπατική νόσος. Ορισμένες καταστάσεις, όπως η κίρρωση του ήπατος, μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα των αρσενικών ορμονών και να αυξήσουν τα επίπεδα των θηλυκών ορμονών, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού.

 

Παχυσαρκία. Τα λιποκύτταρα μετατρέπουν τα ανδρογόνα σε οιστρογόνα. Ένας μεγαλύτερος αριθμός λιποκυττάρων στο σώμα μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένα οιστρογόνα και υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

 

Η έκθεση σε ακτινοβολία. Αν έχετε λάβει θεραπείες ακτινοβολίας στο στήθος σας, όπως αυτές που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου στο μαστό, έχετε περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε καρκίνο του μαστού αργότερα στη ζωή σας.

 

Νόσος ή χειρουργική επέμβαση των όρχεων. Η φλεγμονή των όρχεων (ορχίτιδα) ή η χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους (ορχεκτομή) μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου μαστού στους άνδρες.

 

Διάγνωση

 

Ο γιατρός σας μπορεί να διενεργήσει μια σειρά από διαγνωστικές εξετάσεις και διαδικασίες, όπως:

 

Η κλινική εξέταση μαστού. Ο γιατρός χρησιμοποιεί τα δάχτυλά του να εξετάσει τους μαστούς και τις γύρω περιοχές για εξογκώματα ή άλλες αλλαγές.

Απεικονιστικές εξετάσεις. Η μαστογραφία, το υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να ανιχνεύσουν ύποπτες μάζες στον ιστό του μαστού.

 

Βιοψία. Μια λεπτή βελόνα εισάγεται στον μαστό για την αφαίρεση ιστού, προκειμένου να αναλυθεί στο εργαστήριο. Τα αποτελέσματα μπορούν να αποκαλύψουν εάν έχετε καρκίνο του μαστού και, αν ναι, ποιος είναι ο τύπος του.

 

Σταδιοποίηση

 

Πρόκειται για τον καθορισμό της έκτασης της νόσου (τοπική ή μεταστατική νόσος) και πραγματοποιείται μέσω απεικονιστικού ελέγχου, όπως:

 

  • Ακτινογραφία θώρακα
  • Αξονικές τομογραφίες (κοιλιάς, θώρακα, εγκεφάλου)
  • Σπινθηρογράφημα οστών

 

Η έκταση της νόσου χαρακτηρίζεται αναλόγως με το στάδιο (Ι έως ΙV) με το στάδιο Ι να είναι πιο περιορισμένη και το στάδιο IV πιο εκτεταμένη η νόσος.

 

 

Φάρμακα και θεραπείες

 

Για τον προσδιορισμό των επιλογών θεραπείας ο γιατρός σας λαμβάνει υπόψη του το στάδιο του καρκίνου, τη γενική υγεία  του ασθενούς και την προτίμησή του. Οι άνδρες που διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού σε πρώιμο στάδιο, έχουν μια καλή πρόγνωση. Οι θεραπείες περιλαμβάνουν:

 

Χειρουργική

 

Στόχος της χειρουργικής επέμβασης είναι να αφαιρέσει τον όγκο και τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού. Οι διαδικασίες περιλαμβάνουν:

 

Απομάκρυνση του ιστού του μαστού και των γύρω λεμφαδένων (τροποποιημένη ριζική μαστεκτομή). Ο χειρουργός αφαιρεί το σύνολο των ιστών του μαστού, συμπεριλαμβανομένης της θηλής και της θηλαίας άλω (η στρογγυλή περιοχή γύρω από τη θηλή) και μερικούς μασχαλιαίους λεμφαδένες.

 

Απομάκρυνση ενός λεμφαδένα για εξέταση (βιοψία λεμφαδένα φρουρού). Ο γιατρός προσδιορίζει τον λεμφαδένα, στον οποίο είναι πιθανότερο να εξαπλωθούν πρώτα τα καρκινικά κύτταρα. Αυτός ο λεμφαδένας αφαιρείται και αναλύεται. Εάν δεν βρεθούν καρκινικά κύτταρα, υπάρχει μια καλή πιθανότητα ο καρκίνος του μαστού να μην έχει εξαπλωθεί πέρα από τον ιστό του μαστού.

 

Ακτινοθεραπεία

 

Η ακτινοθεραπεία χρησιμοποιεί υψηλής ενέργειας ακτίνες για να εξουδετερώσει τα κύτταρα. Στον ανδρικό καρκίνου του μαστού, η ακτινοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά από τη χειρουργική επέμβαση για την εξάλειψη τυχόν εναπομεινάντων καρκινικών κυττάρων στον μαστό, τους μύες του στήθους ή τη μασχάλη.

 

Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, η ακτινοβολία προέρχεται από μια μεγάλη μηχανή που κινείται γύρω από το σώμα, κατευθύνοντας τις ενεργειακές ακτίνες σε ακριβή σημεία του μαστού.

 

Χημειοθεραπεία

 

Η χημειοθεραπεία χρησιμοποιεί φάρμακα για να σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα. Αυτά τα φάρμακα μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια, σε μορφή χαπιού ή και με τις δύο μεθόδους.

 

Ο γιατρός ενδέχεται να συστήσει χημειοθεραπεία μετά τη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να εξουδετερώσει όλα τα καρκινικά κύτταρα που μπορεί να έχουν επεκταθεί έξω από την περιοχή του στήθους. Η χημειοθεραπεία μπορεί επίσης να είναι μια επιλογή για τους άνδρες με προχωρημένο καρκίνο του μαστού.

 

Ορμονοθεραπεία

 

Οι περισσότεροι άνδρες με καρκίνο του μαστού έχουν όγκους που βασίζονται στις ορμόνες για να αναπτυχθούν (ορμονοευαίσθητους). Εάν ένας καρκίνος είναι ορμονοευαίσθητος, ο γιατρός μπορεί να συστήσει θεραπεία με αυξητική ορμόνη.

 

Η ορμονοθεραπεία σε άνδρες με καρκίνο του μαστού συχνά περιλαμβάνει το φάρμακο ταμοξιφαίνη, η οποία χρησιμοποιείται επίσης για τις γυναίκες. Άλλες ορμονικές θεραπείες που χορηγούνται σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικές για τους άνδρες.

 

Πρόγνωση


Τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης για κάθε στάδιο του όγκου είναι παρόμοια για τους άνδρες και τις γυναίκες. Δεδομένου ότι οι άνδρες έχουν λιγότερο μαστικό ιστό από τις γυναίκες, είναι πιο σύνηθες για τους καρκίνους του μαστού στους άνδρες να έχουν εξαπλωθεί πέρα από το μαστό, όταν εντοπίζονται, με αποτέλεσμα  πιο προχωρημένο στάδιο του όγκου, κατά τη διάγνωση.

Τα ποσοστά πενταετούς επιβίωσης (δηλαδή το ποσοστό των ασθενών που δεν πεθαίνουν από την ασθένεια για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση) για τους άνδρες με καρκίνο του μαστού  έχουν ως εξής:

Στάδιο 0 έως 100%
Στάδιο I - 100%
Στάδιο ΙΙ - 91%
Στάδιο ΙΙΙ - 72%
Στάδιο IV - 20%