28-07-2017
Τα εκπληκτικά οφέλη ενός κρύου ντους

photo

Στην πλειονότητα των ανθρώπων, η ιδέα και μόνο ενός κρύου ντους προκαλεί «ανατριχίλα». Όμως η τακτική έκθεση σε κρύο νερό, μπορεί να προσφέρει εκπληκτικά οφέλη, τόσο στην υγεία (ψυχική και σωματική), όσο και στην εμφάνισή μας.

 

Οι περισσότεροι από εμάς κάνουμε κρύο ντους «κατά λάθος», είτε γιατί ο προηγούμενος ξόδεψε όλο το ζεστό νερό ή είτε γιατί δεν υπολογίσαμε σωστά την ώρα που είχαμε αναμμένο το θερμοσίφωνα. Αλλά τελικά, το κρύο ντους μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη, όταν όμως αυτό γίνεται σε τακτική βάση.

 

Για να αξιοποιηθούν αυτά τα οφέλη, η θερμοκρασία του νερού θα πρέπει να είναι το πολύ μέχρι 20 βαθμούς Κελσίου, δηλαδή όπως το κρύο νερό στην πισίνα. Ξεκινήστε χρησιμοποιώντας μια ψυχρή θερμοκρασία  (την οποία μπορείτε να ανεχτείτε) και σταδιακά μειώστε την. Τα οφέλη είναι αρκετά.

 

«Ανεβάζει» τη διάθεση

 

Η υδροθεραπεία με κρύο νερό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της βήτα-ενδορφίνης και της νοραδρεναλίνης στο αίμα καθώς και τα επίπεδα της νοραδρεναλίνης στον εγκέφαλο, η οποία μπορεί με τη σειρά της να έχει αντικαταθλιπτική επίδραση στη διάθεση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Medical Hypotheses διαπίστωσε ότι ένα δίλεπτο ή τρίλεπτο κρύο ντους (περίπου 20 βαθμών Κελσίου), τακτικά, ενίσχυσε τη διάθεση των συμμετεχόντων, σε διάστημα δύο εβδομάδων.

 

Καταπραΰνει τους πονεμένους μύες

 

Ένα κρύο ντους μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση από μία έντονη προπόνηση, μειώνοντας τον πόνο και την φλεγμονή. Εάν υπάρχει ένας συγκεκριμένος μυς που σας ταλαιπωρεί, εστιάστε το νερό απευθείας στην περιοχή για περίπου πέντε λεπτά (αν δεν αντέχετε τόσο, για όσο περισσότερο μπορείτε). Η αυξημένη ροή του αίματος στην περιοχή μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση των μυών ή άλλων ιστών που έχουν υποστεί βλάβη, διότι το αίμα περιέχει τα θρεπτικά συστατικά που θεραπεύουν.

 

Βελτιώνει το δέρμα

 

Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα οφέλη στο δέρμα σας είναι να πλυθείτε πρώτα με ζεστό νερό και, στη συνέχεια, να το «γυρίσετε» στο κρύο. Το κρύο μπορεί να βοηθήσει να σφίξει το δέρμα και οι πόροι σας, να βάλει τέλος στην ανεπιθύμητη ερυθρότητα και να μειώσει το πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Το δέρμα όχι μόνο θα φαίνονται πιο λείο και λαμπερό, αλλά θα «στρώνει» καλύτερα και το μακιγιάζ.

 

Κάνει τα μαλλιά πιο λαμπερά

 

Η «επιδερμίδα» των στελεχών των τριχών μπορεί να αφυδατωθεί περισσότερο με το ζεστό νερό, κάνοντας τα μαλλιά ξηρά, θαμπά και εύθραυστα. Ένα «πέρασμα» με κρύο νερό  μετά-το conditioner μπορεί να κάνει τα μαλλιά σας να φαίνονται πιο λαμπερά και λεία «κλείνοντας» τους θύλακες των τριχών και «κλειδώνοντας» την υγρασία.

 

Βοηθά στην καταπολέμηση του στρες

 

Το κρύο νερό στο πρόσωπο μπορεί να βοηθήσει στην χαλάρωση, επιβραδύνοντας το ρυθμό της καρδιάς (συγκεκριμένα έχει μελετηθεί για τη θεραπεία της ταχυκαρδίας). Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που κολυμπούσαν σε παγωμένο νερό, τακτικά, έδειξαν αυξημένη ανοχή στο στρες, χάρη στην προσαρμογή του οργανισμού τους από την επανειλημμένη έκθεση. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι πιο ικανός να αντιμετωπίσει το στρες, όταν έχει συνηθίσει την επαφή με το κρύο νερό.