21-10-2015
Αλλάζουν οι συστάσεις για την ηλικία έναρξης των μαστογραφιών

photo

Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αλλάζει την συνιστώμενη ηλικία, κατά την οποία οι γυναίκες θα πρέπει να αρχίσουν να υποβάλλονται σε ετήσιες μαστογραφίες, βασισμένη στα νεότερα επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο μέσος κίνδυνος για καρκίνο του μαστού αυξάνεται κοντά στην εμμηνόπαυση.

 

Σύμφωνα με τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τον έλεγχο του καρκίνου του μαστού, οι περισσότερες γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται σε ετήσιες μαστογραφίες μεταξύ των ηλικιών 45 και 54 και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια, για όσο διάστημα παραμένουν υγιείς. Ωστόσο, η οδηγία αυτή ισχύει μόνο για τις γυναίκες μεσαίου κινδύνου και δεν αφορά εκείνες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, δηλαδή που  έχουν εμφανίσει τη νόσο στο παρελθόν, έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού και φέρουν τις σχετικές γονιδιακές μεταλλάξεις.

 

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, οι οποίες ανακοινώθηκαν στην επιθεώρηση Journal of the American Medical Association (JAMA), είναι πιο συντηρητικές από την προηγούμενη προσέγγιση της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (2003), η οποία συνιστούσε ετήσια μαστογραφία από την ηλικία των 40 ετών.

 

Για τη σύνταξή τους οι επιστήμονες έλαβαν υπόψη τους όλα τα ευρήματα των τελευταίων ετών, όπως το γεγονός ότι ο κίνδυνος καρκίνου είναι μικρότερος για τις γυναίκες ηλικίας 40-44 ετών από ό,τι είχε θεωρηθεί στο παρελθόν καθώς και το ότι είναι μεγαλύτερος ο κίνδυνος για ψευδώς θετικά αποτελέσματα από τις μαστογραφίες, με αποτέλεσμα οι γυναίκες να υποβάλλονται σε περιττές βιοψίες.

Επιπλέον, δεν συνιστάται η τακτική πεντάλεπτη κλινική εξέταση των μαστών (ψηλάφηση), ανεξάρτητα από την ηλικία της γυναίκας, καθώς δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η εξέταση αυτή όντως σώζει ζωές, ενώ συχνά μπορεί να προκαλέσει και περιττή ανησυχία, λόγω ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων.

 

Οι νέες οδηγίες αναμένεται να πυροδοτήσουν την επιστημονική διαμάχη σχετικά με τη συχνότητα των μαστογραφιών, ενώ δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκαλέσουν μεγαλύτερη σύγχυση σε γιατρούς και ασθενείς.