06-06-2017
Ξεχάστε τις θερμίδες και μετρήστε τις μπουκιές

photo

Ένα νέο διαιτητικό trend παρακινεί όσους θέλουν να χάσουν βάρος, να σταματήσουν το μέτρημα των θερμίδων και να αρχίσουν να μετρούν τις μπουκιές τους.

 

Νέα πιλοτική μελέτη αντιτίθεται στο στερεότυπο της μέτρησης των θερμίδων και δίνει βάση στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνεται, ανεξάρτητα από την θερμιδική της αξία.

 

Οι άνθρωποι που μετρούσαν τις μπουκιές τους, κατά τη διάρκεια ενός μήνα, έχασαν περίπου 2 κιλά, μια απώλεια βάρους που κρίνεται υγιής από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αμερικής (CDC), διαπίστωσε η μελέτη.

 

Το πείραμά ζητούσε από 61 άτομα, τα οποία βρίσκονταν σε δίαιτα, να μετρήσουν τον αριθμό των φορών που έβαλαν φαγητό στο στόμα τους και το πόσες γουλιές υγρών (εκτός από νερό) κατανάλωναν, καθημερινά. Στο τέλος της κάθε ημέρας, οι συμμετέχοντες ενημέρωναν για τα σύνολα τους ερευνητές. Στη συνέχεια, δεσμεύθηκαν να λάβουν 20 έως 30 % λιγότερες μπουκιές, κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων εβδομάδων.

 

Οι 41 από αυτούς, οι οποίοι ολοκλήρωσαν το πείραμα, είδαν αποτέλεσμα, παρότι δεν άλλαξαν τίποτα άλλο στη διατροφή τους και στην ρουτίνα της φυσικής δραστηριότητας.

 

«Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει αυτό που ήδη γνωρίζαμε: ότι η κατανάλωση λιγότερου φαγητού κάνει τη διαφορά. Δεν υποστηρίζουμε τους ανθρώπους που λιμοκτονούν. Αυτό που λέμε είναι να τρώνε λιγότερο από ό, τι τρώνε τώρα», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Josh West, από το Πανεπιστήμιο Brigham Young (BYU).

 

Η μελέτη ενθαρρύνει όσους θέλουν να χάσουν βάρος να επικεντρώσουν περισσότερο στην ποσότητα της τροφής που καταναλώνουν και λιγότερο στην ποιότητα.

 

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση αυτής της στρατηγικής, όσον αφορά στη μακροπρόθεσμη επιτυχία.

 

Για τη συνέχεια της έρευνας, ερευνητές από το Τμήμα Επιστήμης των Υπολογιστών του BYU, έχουν αναπτύξει έναν αλγόριθμο που μπορεί να κάνει την καταμέτρηση για τους ανθρώπους.

 

«Καταναλώνουμε περισσότερες θερμίδες από ό, τι κάναμε μια ή δύο γενιές πριν, ενώ την ίδια στιγμή είμαστε πολύ λιγότερο ενεργοί. Τα καλά νέα είναι ότι δεν χρειάζεται να είναι ακραία η μείωση των θερμίδων. Ακόμη και μία  μείωση κατά 20 % στις μπουκιές κάνει τη διαφορά», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο δρ Ben Crookston.

 

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Advances in Obesity, Weight Management & Control.