22-09-2017
Λιγούρες μετά το φαγητό; Να τι πρέπει να κάνετε!

photo

Αν μόλις τελειώνετε το φαγητό το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι μια επιδρομή στο ψυγείο, πατήστε... φρένο και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει.

 

Αυτήν ακριβώς είναι μία στιγμή που απαιτείται να κάνετε μια σοβαρή συζήτηση με τον εαυτό σας: Είστε πραγματικά πεινασμένος/η ή σκέφτεστε το φαγητό από (κακή) συνήθεια;

 

Εάν δεν καταφέρετε να δώσετε μία σαφή απάντηση στον εαυτό σας ή ασυνείδητα την αποφύγετε αριστοτεχνικά, δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι νερό. Πολλές φορές, η αφυδάτωση μιμείται την πείνα, με αποτέλεσμα να συγχέεται η ανάγκη για υγρά με την ανάγκη για φαγητό. Αφού πιείτε κάτι υγρό, περιμένετε λίγα λεπτά, προκειμένου να διαπιστώσετε αν εξακολουθείτε να νιώθετε πεινασμένοι. Αν η πείνα «περάσει», τότε μόλις γλιτώσατε κάποιες θερμίδες. Αν πεινάτε ακόμα, προσπαθήστε να καταλάβετε το γιατί.

 

Μήπως πίνετε πολλά αναψυκτικά, χυμούς και άλλα ποτά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη; Κάτι τέτοιο μπορεί να μειώσει τη ροή του αίματος και τη δραστηριότητα του τμήματος του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη. Η φρουκτόζη, ειδικότερα, μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό σας, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι το σώμα σας χρειάζεται περισσότερο φαγητό, όταν έχετε ήδη φάει. Αυτό επιτυγχάνεται με την επιβράδυνση της ικανότητας του σώματος να χρησιμοποιήσει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που μας «επιτρέπει» να καταλάβουμε ότι είμαστε πλήρεις. Καλό είναι, λοιπόν, να παραλείψετε τα αναψυκτικά, ιδιαίτερα την ώρα του φαγητού, καθώς ουσιαστικά είναι κενές θερμίδες και δεν σας παρέχουν κανένα διατροφικό όφελος.

 

Ένα άλλο ενδεχόμενο που θα πρέπει να εξετάσετε είναι μήπως δεν πεινάτε πραγματικά, αλλά απλώς βαριέστε. Αν έχετε φάει ένα ικανοποιητικό γεύμα που αποτελείται από δημητριακά ολικής αλέσεως, πρωτεΐνη και σαλάτα τότε θα πρέπει να αισθάνεστε αρκετά ικανοποιημένοι. Ωστόσο, αν βαριέστε, μπορεί να νιώσετε «πεινασμένοι» γιατί ψάχνετε έναν τρόπο για να αποσπάσετε την προσοχή σας ή να κάνετε κάτι. Δοκιμάστε έναν σύντομο περίπατο μετά το δείπνο. Θα διευκολύνει την πέψη και θα σας απομακρύνει από το ψυγείο! Εάν αυτό δεν είναι εφικτό, βρείτε μια δραστηριότητα που θα «απασχολήσει» τα χέρια σας, όπως το να βάψετε τα νύχια σας, να διαβάσετε ένα βιβλίο ή να τακτοποιήσετε το δωμάτιό σας.