15-04-2016
Τα apps γνωριμιών «σκορπίζουν» σεξουαλικά νοσήματα

photo

Αύξηση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) προκαλούν οι εφαρμογές γνωριμιών, σύμφωνα με την Βρετανική Εταιρία για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με την διευθύντρια του Τομέα Δημοσίας Υγείας, του οργανισμού AIDS Healthcare Foundation, Whitney Engeran-Cordova, τα apps γνωριμιών για κινητά αλλάζουν ταχύτατα το σεξουαλικό τοπίο, καθιστώντας το περιστασιακό σεξ εξίσου εύκολο με την παραγγελία μίας πίτσας και αυτό δεν στερείται επιπτώσεων, υποστηρίζουν οι ειδικοί.

Οι εφαρμογές γνωριμιών συμβάλλουν στην εξάπλωση των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, διευκολύνοντας την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, καθώς όσο ταχύτερη είναι η εναλλαγή, τόσο πιθανότερο είναι να μολυνθεί κανείς.

«Εάν αρκετός κόσμος αλλάζει γρήγορα ερωτικούς συντρόφους και πάσχει από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τα οποία δεν λαμβάνει θεραπεία, μπορεί να συμβεί έκρηξη στα κρούσματα της HIV/AIDS λοίμωξης στον ετεροφυλόφιλο πληθυσμό. Τα apps μπορούν να το κάνουν αυτό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βρετανικής Εταιρείας Σεξουαλικής Υγείας & HIV (BASHH), δρ Peter Greenhouse.

Τα πιο πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα του οργανισμού Public Health England (PHE), που υπάγεται στο βρετανικό υπουργείο Υγείας, δείχνουν ότι το 2014 υπήρξε αύξηση στην Αγγλία κατά 33% στα κρούσματα σύφιλης και κατά 19% στα κρούσματα βλεννόρροιας (γονόρροιας).

Την ίδια τάση έχουν και τα στοιχεία των αμερικανικών υγειονομικών οργανισμών, οι οποίοι βλέπουν τα κρούσματα νοσημάτων όπως η σύφιλη, η βλεννόρροια αλλά και η HIV/AIDS λοίμωξη να αυξάνονται με απρόσμενα γρήγορους ρυθμούς.

Παρόλο που οι αυξήσεις αυτές θα μπορούσαν να οφείλονται σε διάφορους λόγους, οι ειδικοί και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πιστεύουν ότι παίζουν ρόλο οι εφαρμογές γνωριμιών για τα smartphones.

«Τα apps πρέπει να επενδύουν περισσότερο χρόνο για να προωθούν το μήνυμα του σεξ με προφυλάξεις», δήλωσε ο δρ Greenhouse.

Πολλοί δημιουργοί  τέτοιου είδους εφαρμογών υποστηρίζουν ότι προωθούν το σεξ με προφυλάξεις, ενώ κάποιοι συμπεριλαμβάνουν στο status των χρηστών πληροφορίες για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα από τα οποία πάσχουν.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δρ  Greenhouse, ότι ακόμα κι έτσι, υπάρχουν κίνδυνοι για την σεξουαλική υγεία των χρηστών τους.

 

Quiz: Πόσο ασφαλής είναι η σεξουαλική σας ζωή;