01-12-2015
Δανεικά και εκποίηση περιουσιακών στοιχείων για να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο του μαστού

photo

Περίπου μία στις δέκα γυναίκες με καρκίνο του μαστού αναγκάζεται να δανειστεί χρήματα ή να εκποιήσει περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να ολοκληρώσει τη θεραπεία της, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Τα προβλήματα στην πρόσβαση των ασθενών ,στις υπηρεσίες υγείας, για τη διαχείριση του καρκίνου μαστού, καθώς και τη σημαντική ψυχοκοινωνική και οικονομική επιβάρυνση των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν τη νόσο ,ανέδειξε έρευνα  που διεξήχθη από τον Τομέα Οικονομικών της Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής».

Τα στοιχεία που προέκυψαν αποτυπώνουν τα... σαράντα κύματα μέσα από τα οποία περνούν οι ασθενείς, από τη στιγμή της εμφάνισης των πρώτων συμπτωμάτων, μέχρι τη διάγνωση, τη θεραπεία και την παρακολούθηση αλλά και την οικονομική εξόντωση που υφίστανται οι ίδιες και οι οικογένειές τους.

Τα ευρήματα

Το 75,8% των γυναικών δήλωσαν ότι γνώριζαν να κάνουν ψηλάφηση μαστού, εντούτοις το 49% δεν είχε κάνει ποτέ αυτοεξέταση. Μία στις τρεις γυναίκες δεν είχε επισκεφτεί ποτέ γιατρό για ψηλάφηση και το 35,7% δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία.

Το 69,3% εντόπισαν ένα σύμπτωμα (κυρίως ψηλάφησαν όγκο στο στήθος), το οποίο τις έκανε να απευθυνθούν σε γιατρό, ενώ το 30,7% εντόπισε κάποιο πρόβλημα στον προληπτικό έλεγχο.

Σε ποσοστό 30,8% οι γυναίκες αναφέρουν εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό, ενώ  σε ποσοστό 26,5% εμπόδια στην πρόσβαση σε μαστογραφία για πρόληψη.

Οι ασθενείς επισκέπτονται κατά μέσο όρο 2,9 γιατρούς (γυναικολόγο ή χειρουργό) μέχρι την επιβεβαίωση της διάγνωσης και 1,8 χειρουργούς για να επιλέξουν τον χειρουργό τους. Από την πρώτη επίσκεψη σε γιατρό μέχρι την παραπομπή για διερεύνηση πιθανότητας καρκίνου μεσολαβούν, κατά μέσο όρο, 18 ημέρες.

Στο στάδιο της παρακολούθησης, από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα το 5,6% δηλώνουν εμπόδια στην πρόσβαση σε γιατρό, και 3,6% δηλώνουν εμπόδια σε εξετάσεις, με κυριότερους λόγους την αδυναμία κάλυψης του κόστους και την έλλειψη χρόνου.

Τις δαπάνες θεραπείας καλύπτουν κατά κύριο λόγο τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και οι ίδιες οι ασθενείς με ιδιωτικές πληρωμές. Σε ποσοστό 91,4% χρησιμοποιούν το ασφαλιστικό τους ταμείο, το οποίο καλύπτει μερικώς ή ολικά τη δαπάνη θεραπείας. Ποσοστό 76,6% αναφέρει ότι κάλυψε μέρος της δαπάνης είτε το σύνολο αυτής με ιδιωτικές πληρωμές.

Οι ίδιες (ιδιωτικές) πληρωμές μπορεί να ξεπεράσουν τα 2000? ανάλογα με τη θεραπεία.

Η επιβάρυνση της οικογένειας είναι μεγάλη. Το  48% των νοικοκυριών πλήρωσαν είτε για βοήθεια στο σπίτι, είτε για φύλαξη των παιδιών, ενώ πριν δεν χρειαζόταν.

Από τις εργαζόμενες το 30% σταμάτησαν να δουλεύουν για κάποιο χρονικό διάστημα ή πήραν άδεια άνευ αποδοχών, ενώ το 11% παραιτήθηκαν από τη δουλειά τους. Σε ποσοστό 35% δήλωσαν ότι μέλη της οικογένειάς του χρειάστηκε να εγκαταλείψουν προσωρινά τη δουλειά τους και 28,5% να μετακομίσουν από τον τόπο κατοικίας για να βοηθήσουν.

 

Τα παραπάνω ανακοίνωσαν οι Γιάννης Κυριόπουλος, Καθηγητής Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», Ελπίδα Πάβη, Επιμελήτρια του Τομέα Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας και Βανέσα Τσιάντου, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Τομέα Οικονομικών της Υγείας, Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.