07-12-2015
«Στραβώνουν» οι ασθενείς όταν δεν τους χορηγούνται αντιβιοτικά

photo

Οι γιατροί οι οποίοι αποφεύγουν να συνταγογραφήσουν αντιβιοτικά  είναι πιθανό να αφήσουν λιγότερο ικανοποιημένους τους ασθενείς τους, υποστηρίζουν ερευνητές από τη Βρετανία.

Η συνταγογράφηση αντιβιοτικών παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπειρία που αποκομίζουν οι ασθενείς από τον γιατρό τους, σύμφωνα με νέα μελέτη, η οποία διεξήχθη από το King College του Λονδίνου. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατά 25% χαμηλότερη συνταγογράφηση αντιβιοτικών αντιστοιχούσε σε 5-6 βαθμούς μείωση της ικανοποίησης των ασθενών από τους γιατρούς τους.

Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία 7.800 γενικών γιατρών - 96% του συνόλου στην Αγγλία - καθώς και δεδομένα μιας μεγάλης έρευνας του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS GP Patient Survey), αξιολογώντας την ικανοποίηση των ασθενών από τους γιατρούς που τους είχαν αναλάβει.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα, Mark Ashworth, είναι συνήθης πρακτική των ασθενών να ζητούν αντιβιοτικά όταν έχουν ιογενείς λοιμώξεις, όπως το κρυολόγημα, η γρίπη και ο πονόλαιμος, παρόλο που τα αντιβιοτικά δεν επηρεάζουν καθόλου τους ιούς. Τα αιτήματά τους συχνά είναι πιεστικά και πολλοί γιατροί αισθάνονται ότι οι ασθενείς θα τους απορρίψουν εάν αρνηθούν. «Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι αυτός είναι ένας πολύ ρεαλιστικός φόβος, διότι η ικανοποίηση των ασθενών μειώνεται εάν δεν πάρουν το φάρμακο που επιθυμούν», δήλωσε ο ίδιος. Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η χορήγηση αντιβιοτικών σε ανθρώπους που δεν τα χρειάζονται έχει συμβάλλει στην δραματική αύξηση της αντοχής των μικροβίων στα φάρμακα αυτά και είναι απολύτως απαραίτητο να γίνουν ενημερωτικές εκστρατείες ώστε να αλλάξουν οι παρωχημένες αντιλήψεις που τα «θέλουν» να θεραπεύουν κάθε σύμπτωμα του αναπνευστικού και να μας προστατεύουν από τις βακτηριακές επιπλοκές των ιώσεων.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν, εδώ και χρόνια, ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών προκαλεί αντοχή των μικροβίων στη δράση τους, με αποτέλεσμα να καθίστανται «ανίσχυρα» να αντιμετωπίσουν τις λοιμώξεις που τα μικρόβια προκαλούν.

Την ίδια στιγμή, έρευνα που διεξήχθη στη χώρα μας από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έδειξε μεταξύ άλλων ότι ένας στους τέσσερις που πήρε αντιβιοτικό τo 2014 το έλαβε χωρίς ιατρική συνταγή, είτε αγοράζοντάς το, είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν. Θετικό στοιχείο, ωστόσο, αποτελεί το γεγονός ότι το ποσοστό αυτό μειώθηκε στο 19% το 2015.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση British Journal of General Practice.