31-05-2017
Εκπλήσσει η σχέση οικονομικής κατάστασης-παιδικής παχυσαρκίας

photo

Τα φτωχά παιδιά διατρέχουν τριπλάσιο κίνδυνο να είναι παχύσαρκα, σε σύγκριση με τους πλουσιότερους συνομηλίκους τους, σύμφωνα με νέα μελέτη από τη Βρετανία.

Ερευνητές από το University College του Λονδίνου και το London School of Economics χρησιμοποίησαν στοιχεία από μελέτη, η οποία παρακολούθησε σχεδόν 20.000 οικογένειες από όλη τη Βρετανία. Οι επιστήμονες αξιολόγησαν αρχικά τα παιδιά στην ηλικία των 5 ετών και ξανά στην ηλικία των 11.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η σχέση μεταξύ της φτώχειας και της παιδικής παχυσαρκίας ήταν έντονη. Στην ηλικία των 5 ετών, τα πιο φτωχά παιδιά είχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα, σε σύγκριση με τους πιο πλούσιους συνομηλίκους τους, ενώ στην ηλικία των 11 η διαφορά αυτή είχε σχεδόν τριπλασιαστεί.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η άσκηση περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους, όπως επίσης και ο ύπνος νωρίς και η τακτική κατανάλωση φρούτων. Ωστόσο, το κάπνισμα της μητέρας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ο ΔΜΣ της φάνηκε ότι σχετίζονταν με το αυξημένο βάρος. Συνολικά, η μελέτη διαπίστωσε ότι ο ανθυγιεινός  τρόπος ζωής, τόσο των γονέων, όσο και των ίδιων των  παιδιών θα μπορούσε να προκαλεί μέχρι και 20% επιπλέον κίνδυνο για παχυσαρκία σε ένα παιδί.

Σύμφωνα με την κύρια συγγραφέα της μελέτης, καθηγήτρια Yvonne Kelly, η παρέμβαση κατά τα πρώτα χρόνια, όταν το οικογενειακό περιβάλλον έχει βαθύτερη επίδραση στην υγιή ανάπτυξη των παιδιών, μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό European Journal of Public Health.