12-07-2017
Είστε όντως ερωτευμένοι; 12 επιστημονικές ενδείξεις!

photo

 

Ο έρωτας είναι ένα από τα πιο όμορφα ανθρώπινα συναισθήματα και κατά πολλούς η κινητήριος δύναμη της ανθρωπότητας. Πολλές φορές, όμως,  μπερδεύουμε τον έρωτα με τη σωματική έλξη.

Είναι έρωτας, ενθουσιασμός ή απλή σωματική έλξη; Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ένας «ερωτευμένος» εγκέφαλος είναι πολύ διαφορετικός από αυτόν που βιώνει μία απλή έλξη και επίσης δεν μοιάζει με αυτόν που βρίσκεται σε μια μακροπρόθεσμη, αφοσιωμένη σχέση.

Μελέτες με επικεφαλής την Helen Fisher, ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο Rutgers και μία από τους κορυφαίους ειδικούς σχετικά με τη βιολογική βάση του έρωτα, έχουν αποκαλύψει ότι η «ερωτευμένη» φάση του εγκεφάλου είναι μοναδική και σαφώς καθορισμένου χρονικού διαστήματος. Υπάρχουν 12 αποκαλυπτικά σημάδια ότι ο εγκέφαλός σας βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς τη φάση.

1. Θεωρείτε πως είναι ξεχωριστός/ή

Οι ερωτευμένοι πιστεύουν πως το άλλο τους μισό είναι μοναδικό και αδυνατούν να σκεφτούν κάποιον άλλον με τον ίδιο τρόπο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, αυτό οφείλεται στα αυξημένα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία επηρεάζει την προσοχή και τη συγκέντρωση του ατόμου.

2. Πιστεύετε πως αγγίζει την τελειότητα

Οι ερωτευμένοι άνθρωποι τείνουν να εστιάζουν στα θετικά σημεία του συντρόφου τους καθώς και στις μοναδικές στιγμές που περνούν μαζί του, παραβλέποντας τα αρνητικά του. Επιπλέον, μπορεί να επικεντρώνονται σε ασήμαντα γεγονότα και αντικείμενα που τους θυμίζουν το αγαπημένο τους πρόσωπο. Αυτό το φαινόμενο οφείλεται επίσης στην ντοπαμίνη αλλά και στην απότομη άνοδο της νορεπινεφρίνης, η οποία επηρεάζει την μνήμη, κατά την εμφάνιση ενός νέου ερεθίσματος.

3. Βιώνετε απότομες εναλλαγές στη διάθεσή σας

Τα συναισθήματα των ερωτευμένων ποικίλλουν και μπορούν να περάσουν από το ζενίθ στο ναδίρ, μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Εάν νιώσουν, δε, πως η σχέση τους απειλείται, δεν αποκλείται να  περιέλθουν σε κατάσταση πανικού.  Η διάθεση των ερωτευμένων, εξαρτάται από τις πράξεις και την διάθεση του συντρόφου τους, σε μεγάλο βαθμό. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι μεταπτώσεις αυτές είναι παρόμοιες με αυτές των τοξικομανών.  Και πράγματι, όταν ένας ερωτευμένος δει τη φωτογραφία του αγαπημένου του , ενεργοποιούνται οι ίδιες περιοχές του εγκεφάλου με αυτές που ενεργοποιούνται όταν ένας τοξικομανής παίρνει τη δόση του. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως το να είναι κανείς ερωτευμένος είναι μία μορφή εθισμού.

4. Τα δύσκολα σας φέρνουν πιο κοντά

Η ερωτική έλξη ενισχύεται όταν αντιμετωπιστεί από κοινού κάποιου είδους «αναποδιά». Και γι' αυτήν την αντίδραση, ενδέχεται να είναι υπεύθυνη η ντοπαμίνη, καθώς η έρευνα δείχνει, πως όταν μία ανταμοιβή καθυστερεί, τα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου που παράγουν ντοπαμίνη γίνονται πιο παραγωγικά.

5. Παθαίνετε εμμονή μαζί του/της

Οι ερωτευμένοι δαπανούν, κατά μέσο όρο, περισσότερο από το 85 % του χρόνου τους κάνοντας όνειρα για το έτερον ήμισυ. Αυτή η μορφή ψυχαναγκαστικής συμπεριφοράς ονομάζεται «παρεμβατική σκέψη» και  μπορεί να είναι αποτέλεσμα των μειωμένων επιπέδων της σεροτονίνης στον εγκέφαλο (παρατηρείται στους ερωτευμένους), κατάσταση η οποία έχει συσχετιστεί με την ψυχαναγκαστική συμπεριφορά.

6. Επιθυμείτε να βρίσκεστε συνέχεια μαζί

Ο έρωτας έχει αρκετές... παρενέργειες. Τα ερωτευμένα άτομα εμφανίζουν σημάδια συναισθηματικής εξάρτησης από τη σχέση τους και παρουσιάζουν τάσεις κτητικότητας, ζήλιας καθώς και φόβου να αποχωριστούν τον σύντροφό τους.

7. Εύχεστε να μείνετε για πάντα μαζί

Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του έρωτα είναι το γεγονός, πως οι ερωτευμένοι επιδιώκουν τη συναισθηματική ένωση με τον/την σύντροφό τους, αναζητούν τρόπους να έρθουν πιο κοντά και  κάνουν σχέδια για κοινή μελλοντική ζωή.

8. Σας επηρεάζει η γνώμη του/ της

Ο έρωτας χαρακτηρίζεται από μια τάση αναδιάταξης των καθημερινών προτεραιοτήτων και τη διάθεση αλλαγών καταστάσεων και συνηθειών. Κάθε φορά πριν συναντήσετε το άλλο σας μισό, σκέφτεστε τι να φορέσετε για να του αρέσετε; Ένα επίσης κοινό σημάδι του έρωτα είναι η τάση να «συμμορφώνεστε» σε ο,τι αυτός/η θεωρεί αποδεκτό για να γίνετε περισσότερο αρεστοί.

9. Θέλετε αποκλειστικότητα

Εκείνοι που είναι βαθιά ερωτευμένοι συνήθως βιώνουν σεξουαλική επιθυμία για το έτερον ήμισυ, αλλά υπάρχουν και ισχυρές συναισθηματικές δεσμεύσεις: Η λαχτάρα για σεξ συνοδεύεται από την κτητικότητα, την επιθυμία για σεξουαλική αποκλειστικότητα και την ακραία ζήλια, όταν ο εταίρος είναι ύποπτος για απιστία. Αυτή η κτητικότητα θεωρείται ότι έχει εξελιχθεί έτσι στη ζωή του ανθρώπου, ώστε ένα ερωτευμένο άτομο, να υποχρεώνει στον/την σύντροφό του να απορρίπτει άλλους εραστές.

10. Δεν είναι μόνο σεξ

Παρόλο που ο σεξουαλικός σας πόθος για το άλλο σας μισό είναι πολύ ισχυρός, η συναισθηματική λαχτάρα είναι μεγαλύτερη. Σύμφωνα με μια έρευνα, το 64% των ερωτευμένων συμμετεχόντων διαφώνησε με την πρόταση «Το σεξ είναι το πιο σημαντικό στοιχείο σε μια σχέση».

11. Αισθάνεστε εκτός ελέγχου

Επιστήμονες υποστηρίζουν πως μεγάλο ποσοστό ερωτευμένων ανθρώπων αισθάνονται πως δε μπορούν να ελέγξουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους.

12. Θα κάνατε τα πάντα για αυτόν/ή

Οι ερωτευμένοι παρουσιάζουν έντονη συναισθηματική ταύτιση με τον σύντροφό τους. Οικειοποιούνται τα συναισθήματα του και νιώθουν πως θα μπορούσαν να θυσιαστούν για χάρη του.