04-01-2016
Γλυκά και καρκίνος του μαστού: Ποια η μεταξύ τους σχέση;

photo

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού και μετάσταση στους πνεύμονες, προειδοποιούν επιστήμονες από το Κέντρο Καρκίνου MD Anderson.

Τα γλυκαντικά συστατικά της ζάχαρης επηρεάζουν έναν συγκεκριμένο ενζυμικό μηχανισμό (12-LOX), με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για καρκίνο του μαστού, αλλά και να ευνοείται η μετάσταση του καρκίνου στους πνεύμονες, υποστηρίζουν ερευνητές από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης συσχετίσει την κατανάλωση της ζάχαρης με τη νόσο, με τη φλεγμονή να πιστεύεται ότι παίζει κάποιον ρόλο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, δρ Lorenzo Cohen, καθηγητή Παρηγορητικής Ιατρικής & Αποκατάστασης στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, το εύρημα αυτό αντικρούει την πεποίθηση πολλών ανθρώπων ότι δεν έχει σημασία τι τρώει κανείς μετά τη διάγνωση του καρκίνου. Τα στοιχεία, παρότι προέρχονται από έρευνα σε τρωκτικά και είναι προκαταρκτικά, δείχνουν ότι η διατροφή μετά την ανάπτυξη του καρκίνου είναι σημαντική, ενώ παράλληλα ενισχύουν την άποψη των ειδικών ότι η δυτικού τύπου διατροφή ευνοεί την εμφάνιση πολλών μορφών καρκίνου.

Όπως έδειξε η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cancer Research,  από τα συστατικά της ζάχαρης εκείνο που αυξάνει περισσότερο τον κίνδυνο καρκίνου είναι η φρουκτόζη.