15-04-2016
Τα «άγνωστα» συμπτώματα στην αρχή της εγκυμοσύνης

photo

Τα κλασικά συμπτώματα πιθανότατα τα γνωρίζετε ήδη. Όμως υπάρχουν κι άλλα, «περίεργα» σημάδια, τα οποία δεν είναι γνωστά στο ευρύ κοινό.

Διακοπή της περιόδου, ευαισθησία και πρήξιμο στη στήθος, διαρκής κόπωση? Συμπτώματα που παραπέμπουν κατευθείαν σε εγκυμοσύνη, αν και δεν μπορούν από μόνα τους να την αποδείξουν. Ωστόσο, ο οργανισμός δίνει «σήμα» και με άλλους τρόπους, οι οποίοι, σε συνδυασμό με τα κλασικά συμπτώματα, δίνουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την πιθανότητα να γίνετε σύντομα μητέρα.

Κολπικά υγρά

Ενώ οι κολπικές εκκρίσεις είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στις γυναίκες, σπάνια συνδέονται με την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, οι περισσότερες έγκυες γυναίκες θα εκκρίνουν κολλώδη, λευκή ή κίτρινη βλέννη στο πρώτο τρίμηνο και καθ' όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Οι εκκρίσεις αυτές οφείλονται στα αυξημένα επίπεδα των ορμονών και της ροής του αίματος στον κόλπο και αυξάνονται για να προστατεύσουν την έγκυο γυναίκα από τις λοιμώξεις αλλά και να μαλακώσουν τα κολπικά τοιχώματα. Αν αρχίσουν να γίνονται δύσοσμα, να προκαλούν καύσο ή/και φαγούρα, να παίρνουν πρασινοκίτρινο χρώμα ή να γίνονται πολύ παχιά ή υδαρή, επισκεφθείτε το γιατρό σας. Μπορεί να έχετε προσβληθεί από κάποια μόλυνση.

Αυξημένη θερμοκρασία

Μετά την ωορρηξία, η θερμοκρασία του σώματος κατά την πρωινή αφύπνιση είναι ελαφρώς αυξημένη και θα παραμείνει έτσι μέχρι να την επόμενη περίοδό.

Ωστόσο, αν η θερμοκρασία αυτή, γνωστή ως βασική θερμοκρασία του σώματος, παραμένει σε υψηλά επίπεδα για περισσότερο από δύο εβδομάδες, τότε πιθανόν να είστε έγκυος.

Πονοκέφαλος, κράμπες και συχνοουρία

Οι μεταβολές που συμβαίνουν στα επίπεδα των ορμονών και στον όγκο του αίματος, κατά την εγκυμοσύνη, μπορεί να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους.

Μερικές γυναίκες βιώνουν, επίσης, κράμπες στο κάτω μέρος της κοιλιάς (σαν αυτές της περιόδου). Τέλος, οι περισσότερες γυναίκες θα κάνουν επιπλέον «ταξίδια» στην τουαλέτα, καθώς το αυξανόμενο μέγεθος της μήτρας ασκεί την πίεση στην κύστη.

Ζάλη

Δεν είναι ασυνήθιστο για τις γυναίκες να αισθάνονται ζάλη, κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης τους, η οποία προκαλείται από την μείωση της αρτηριακής πίεσης και την διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή. Η έντονη ζάλη, σε συνδυασμό με κολπική αιμορραγία και έντονο κοιλιακό άλγος μπορεί να είναι ένα σημάδι έκτοπης κύησης, όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα. Σε αυτήν την περίπτωση, δείτε αμέσως έναν γιατρό, προκειμένου να αποφευχθούν απειλητικές για τη ζωή σας επιπλοκές.

Δυσκοιλιότητα

Μπορεί να αισθανθείτε φουσκωμένες, σα να έχουν εγκλωβιστεί τεράστιες ποσότητες αέρα μέσα σας, αλλά δεν είναι αυτό ακριβώς που σας συμβαίνει. Απλά, οι ορμονικές αλλαγές της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα.

Κατά τη διάρκεια της κύησης, το πεπτικό σύστημα επιβραδύνεται, δίνοντας στα θρεπτικά συστατικά αρκετό επιπλέον χρόνο για να απορροφηθούν από την κυκλοφορία του αίματος και να φτάσουν στο έμβρυο. Η διαδικασία αυτή, όμως, η οποία προκαλείται από την χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών του γαστρεντερικού σωλήνα μειώνει την κινητικότητα του εντέρου, με αποτέλεσμα την εμφάνιση δυσκοιλιότητας.

Ήπια αιμορραγία

Περίπου το 25 έως 30 % των εγκύων γυναικών θα παρατηρήσουν ελαφρά αιμορραγία ή κηλίδες αίματος στην αρχή της εγκυμοσύνη τους. Η ελαφρά αιμορραγία μπορεί να συμβεί όταν το γονιμοποιημένο ωάριο προσκολλάται στο τοίχωμα της μήτρας, διαδικασία η οποία είναι γνωστή ως αιμορραγία εμφύτευσης και συμβαίνει περίπου δύο εβδομάδες μετά τη σύλληψη.

Αιμορραγία μπορεί, επίσης να προκληθεί, από ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας, έκτοπη κύηση ή αποβολή. Φροντίστε να ζητήσετε ιατρική βοήθεια αμέσως αν η αιμορραγία επιδεινώνεται ή/και συνοδεύεται από έντονες κράμπες, πόνο στη μέση ή διαξιφιστικούς πόνους (σαν μαχαιριές).

Ευαισθησία στο κρυολόγημα

Η εγκυμοσύνη μειώνει την ανοσία, με αποτέλεσμα οι έγκυες γυναίκες να είναι πιο επιρρεπείς στο βήχα, τα κρυολογήματα και την γρίπη. Δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο να προκύψει κρυολόγημα ή γριππώδη συμπτώματα νωρίς στην εγκυμοσύνη.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με ασφαλείς για την εγκυμοσύνη θεραπευτικές επιλογές. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε σοβαρές επιπλοκές της γρίπης και αυτό είναι κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας για το έμβρυο.

Κάψιμο στο στήθος

Οι ορμόνες αλλάζουν τα πάντα, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μεταξύ αυτών και τον μυϊκό σφιγκτήρα (βαλβίδα) που ενώνει το στομάχι με τον οισοφάγο. Αυτή η περιοχή χαλαρώνει και επιτρέπει την παλινδρόμηση οξέως του στομάχου προς τον οισοφάγο, προκαλώντας αίσθημα καύσου στο στήθος.

Μεταλλική γεύση

Η αύξηση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη γεύση. Έτσι, ορισμένες έγκυες, μπορεί να αποκτήσουν μεταλλική γεύση, σα να έχουν φάει κέρματα για κυρίως πιάτο.