16-01-2018
Κατανάλωση αντιβιοτικών: Τα λάθη που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγετε

photo

Την αρνητική πρωτιά στην κατανάλωση αντιβιοτικών διεθνώς διατηρεί η Ελλάδα, ενώ συγχρόνως, κατέχει ένα από τα πλέον υψηλά ποσοστό μικροβιακής αντοχής σε παγκόσμια κλίμακα, με αποτέλεσμα, ο κίνδυνος τα αντιβιοτικά να καταστούν αναποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών  και θανατηφόρων λοιμώξεων, να είναι πλέον μια πραγματικότητα.

Σύμφωνα με πρόσφατες στατιστικές, ένας στους δύο ενήλικες στη χώρα μας, παίρνει αντιβιοτικά για βήχα, πονόλαιμο και συνάχι, δηλαδή για ιώσεις στις οποίες δεν είναι δραστικά τα αντιβιοτικά και αυτό είναι το μεγαλύτερο λάθος. Την ίδια στιγμή, ένας στους τέσσερις τα προμηθεύεται χωρίς συνταγή ενώ ο ένας στους τρεις τα αποθηκεύει στο σπίτι του για «ώρα ανάγκης», πρακτικές που οδηγούν στην ανάπτυξη αντοχής των μικροβίων σε αυτά.

Επιπλέον, η Ελλάδα υστερεί δραματικά στον προληπτικό εμβολιασμό κατά της γρίπης, όπως και έναντι του πνευμονιόκοκκου για ενήλικες.

Η τήρηση των υποδείξεων από τους γιατρούς και κυρίως η διαρκής και συστηματική ενημέρωση των πολιτών, μπορούν να συμβάλουν στον περιορισμό της κατανάλωσης  αντιβιοτικών και στην πρόληψη των λοιμώξεων.

Τα παραπάνω ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την παρουσίαση του νέου προγράμματος της ενημερωτικής εκστρατείας για την ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών και την εμβολιαστική  κάλυψη του πληθυσμού, που διεξάγεται σε 26 Δήμους της χώρας.

Η νέα ενημερωτική εκστρατεία, η οποία υλοποιείται για δεύτερη συνεχή χρονιά (20 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου 2016), παρουσιάστηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, του ΕΔΔΥΠΠΥ και του ΙΣΑ, Γιώργο Πατούλη, το γενικό διευθυντή του ΕΔΔΥΠΠΥ, Σωτήρη Παπασπυρόπουλο,  την καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ, Ελένη Γιαμαρέλλου, τον πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας, καθηγητή Αθανάσιος Σκουτέλης, Συντονιστή Διευθυντής Ε΄ Παθολογικής Κλινικής και Μονάδας Λοιμώξεων στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός και την καθηγήτρια Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, γενική γραμματέα της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας Κυριακή Κανελλακοπούλου.

Οι στόχοι

Οι στόχοι της Πανελλαδικής Εκστρατείας Ενημέρωσης κατατείνουν στο να διαλύσουν τους μύθους  και να αναδείξουν τις αλήθειες σχετικά με τις συνέπειες από την άσκοπη χρήση των αντιβιοτικών, τη διάκριση ανάμεσα σε ιογενείς και μικροβιακές λοιμώξεις, τη διασπορά των ανθεκτικών μικροβίων στο περιβάλλον, την αξία της πρόληψης των λοιμώξεων μέσω του εμβολιασμού και τελικά την επίγνωση ότι η υπερκατανάλωση, μπορεί να στερήσει από τον ασθενή τον πολυτιμότερο σύμμαχό του, το ίδιο το αντιβιοτικό.

Η εκστρατεία είναι εξ ολοκλήρου εθελοντική, χωρίς τη χρηματοδότηση Ευρωπαϊκών ή άλλων πόρων και αποτελεί κοινή προσπάθεια των τεσσάρων ανωτέρω φορέων σε ένα εθνικό θέμα υψηλού υγειονομικού ενδιαφέροντος.