04-03-2016
Διάγνωση της κατάθλιψης πριν την εκδήλωσή της

photo

Νέα μελέτη δείχνει ότι οι γιατροί μπορεί σύντομα να είναι σε θέση να εντοπίζoυν τα πρώιμα σημάδια της κατάθλιψης, πριν ακόμα εκδηλωθεί η νόσος.

Σημαντικά νέα στο πεδίο της κατάθλιψης φέρνει μια νέα μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου. Ερευνητές από το MIT και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ  διαπίστωσαν ότι υπάρχουν διακριτές διαφορές στον εγκέφαλο των παιδιών που έχουν οικογενειακό ιστορικό κατάθλιψης,  συγκριτικά με αυτά που δεν έχουν κατάθλιψη ή δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο.

«Η ανακάλυψη αυτή δείχνει, ότι αυτός ο τύπος εξέτασης μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό παιδιών πριν εμφανίσουν τη νόσο, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υποβληθούν έγκαιρα σε θεραπεία», δήλωσε ο John Gabrieli, καθηγητής στο Grover M. Hermann Health Sciences and Technology και καθηγητής Εγκεφαλικών και Γνωστικών Επιστημών του MIT.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώιμη παρέμβαση είναι πολύ σημαντική, καθώς όταν ένα άτομο εμφανίσει ένα επεισόδιο κατάθλιψης, είναι πολύ πιθανό να εμφανίσει και άλλα. Εάν μπορέσει, ωστόσο, να αποφευχθεί το πρώτο επεισόδιο, η πορεία του ατόμου ίσως να είναι πολύ διαφορετική.

Οι επιστήμονες εντόπισαν αρκετές διακριτές διαφορές στους εγκεφάλους των παιδιών που διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν κατάθλιψη και μοτίβα που μοιάζουν με αυτά των ανθρώπων που ήδη πάσχουν. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι εμφανίζονται πριν εκδηλωθεί η κατάθλιψη και συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου.

Στόχος της ερευνητικής ομάδας από το ΜΙΤ είναι τώρα να διερευνήσει κατά πόσο η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να αποτρέψει τα καταθλιπτικά επεισόδια, αλλά και να μελετήσει τον τρόπο με τον οποίο ορισμένα παιδιά «υψηλού κινδύνου», καταφέρνουν να αποφύγουν τη νόσο, χωρίς θεραπεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Biological Psychiatry .