25-01-2016
Γιατί τα πόδια μου και τα χέρια μου είναι συνεχώς κρύα;

photo

Είναι γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι έχουν συνεχώς κρύα άκρα. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στη κακή κυκλοφορία του αίματος. Είναι, όμως,  αυτή η πραγματική εξήγηση;

Η αλήθεια είναι ότι η θεωρεία αυτή δεν είναι εντελώς άσχετη. Το δέρμα διατηρείται σε μια άνετη θερμοκρασία, μέσω των αιμοφόρων αγγείων, τα οποία διανέμουν πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Όταν πέφτει ο υδράργυρος, οι αισθητηριακοί υποδοχείς του δέρματος «ειδοποιούν» τον εγκέφαλο και τα αγγεία συστέλλονται. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, επιτρέπεται σε μικρότερες ποσότητες αίματος να φτάσουν στο δέρμα σας και να διατηρήσουν τη θερμότητα στον κορμό του σώματος, όπου βρίσκονται όλα τα ζωτικά όργανα.

Σε ορισμένα άτομα, η αγγειοσυστολή, όπως ονομάζεται η διαδικασία αυτή, μπορεί να προκληθεί από την παραμικρή αλλαγή στο θερμόμετρο. Μια μελέτη, μάλιστα, διαπίστωσε ότι αυτό το είδος της αντίδρασης είναι πιο κοινό στις γυναίκες, εν μέρει λόγω διακυμάνσεων των επιπέδων των οιστρογόνων, μιας ορμόνης που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της θερμοκρασίας. Κατά συνέπεια, το σύμπτωμα αυτό δεν οφείλεται στην κακή κυκλοφορία, αλλά σε πιο ευαίσθητες αντιδράσεις στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Μια πιο σοβαρή ευαισθησία στο κρύο μπορεί να είναι σύμπτωμα της νόσου Raynaud, στην οποία τα άκρα, συνήθως τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών, αλλά μερικές φορές και μύτη και τα αυτιά, μπορεί να παίρνουν λευκό ή μπλε χρώμα και να μουδιάζουν. Σε αυτήν την περίπτωση, ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, η θεραπεία μπορεί να κυμαίνεται από το να φορούν γάντια και επιπλέον κάλτσες, μέχρι τη λήψη φαρμακευτικής θεραπείας, που διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία.

Τέλος, τα κρύα χέρια μπορεί να αποτελούν σύμπτωμα άλλων καταστάσεων, όπως ο υποθυρεοειδισμός, ο λύκος, ο διαβήτης, τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου ή η ανεπάρκεια βιταμίνης Β12. Αφού κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις, ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει το κατάλληλο φάρμακο ή συμπλήρωμα διατροφής ή να συστήσει αλλαγές στον τρόπο ζωής.

Ξεκινήστε ενυδατώνοντας σωστά τον οργανισμό σας και αυξάνοντας τα επίπεδα της δραστηριότητάς σας (σηκωθείτε από το γραφείο σας τουλάχιστον κάθε μία ώρα). Αν δεν δείτε αποτέλεσμα ζητήστε τη βοήθεια ειδικού.