13-06-2017
Ετοιμάζεστε για χειρουργική επέμβαση; Μην ξυριστείτε και μην βάψετε να νύχια σας

photo

Δεν έχει σημασία μόνο το τι θα συμβεί μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Το «πριν» μπορεί να παίξει, επίσης, σημαντικό ρόλο, όχι μόνο κατά τη διάρκεια αλλά μετά το χειρουργείο.

Το τι κάνετε ώρες ή ακόμα και μέρες πριν από μια χειρουργική επέμβαση μπορεί να επηρεάσει περισσότερο από όσο φαντάζεστε την έκβασή της. Μπορεί ακόμα να επιβάλλει και την αναβολή της. Όμως όλα αυτά μπορείτε να τα αποφύγετε ακολουθώντας ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού σας.

Και για να είστε προετοιμασμένοι, δείτε 6 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο.

1. Ξύρισμα

Το ξύρισμα μπορεί να προκαλέσει μικροσκοπικά κοψίματα στο δέρμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήσετε το ξύρισμα για το χειρουργείο, όταν και αν αυτό απαιτείται για την διεξαγωγή της επέμβασής σας.

Μια μελέτη του 1983 σε πάνω από 1.000 ασθενείς, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Surgery, βρήκε ότι υπήρχαν «σημαντικά λιγότερες λοιμώξεις» τραύματος σε ασθενείς που είχαν ξυριστεί την ημέρα της επέμβασης, σε σύγκριση με όσους είχαν ξυριστεί την προηγούμενη νύχτα. Μία εβδομάδα αποχής από το ξύρισμα εξασφαλίζει την επαρκή επούλωση των πληγών στο δέρμα, ελαχιστοποιώντας έτσι τον κίνδυνο μόλυνσης.

2. Μεγάλη και απότομη απώλεια βάρους

Στους υπέρβαρους ασθενείς συνιστάται να χάσουν βάρος πριν από ένα προγραμματισμένο χειρουργείο. Το υπερβολικό βάρος αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών από την αναισθησία, αφού απαιτεί την χορήγηση μεγαλύτερης ποσότητας αναισθητικού φαρμάκου. Επιπλέον, αυξάνεται ο κίνδυνος για λοιμώξεις (το λίπος δεν αιματώνεται καλά και οι πληγές επουλώνονται με πιο αργό ρυθμό), εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και επιπλοκές από την καρδιά.

Η απώλεια πολλών κιλών σε σύντομο χρονικό διάστημα (περίπου πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα), ωστόσο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια μυϊκής μάζας, κάτι που μπορεί να επηρεάσει την κινητικότητα μετά τη χειρουργική επέμβαση αλλά και τη λειτουργία ζωτικών οργάνων, όπως η καρδιά και οι πνεύμονες.

Εάν είστε σε δίαιτα, η τυπική συμβουλή είναι διακόψετε τον περιορισμό των θερμίδων μία εβδομάδα πριν από την επέμβαση και μετά θα σας δοθούν εξατομικευμένες οδηγίες.

3. Λήψη  φυτικών συμπληρωμάτων

Είναι απαράβατος κανόνας, όποιος λαμβάνει φαρμακευτικές θεραπείες (κυρίως αντιπηκτικά και αντιυπερτασικά), να ακολουθήσει πιστά τις οδηγίες του γιατρού του, προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό επεισόδιο, αιμορραγία κ.ά.

Ωστόσο, και στην περίπτωση των φυτικών συμπληρωμάτων υπάρχουν περιορισμοί, καθώς ορισμένα από αυτά, όπως τα συμπληρώματα σκόρδου, τζίνσενγκ ή τζίντζερ, μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο αιμορραγίας. Ενημερώστε το γιατρό σας.

4. Μάσημα τσίχλας

Πριν από μία χειρουργική επέμβαση απαγορεύεται η κατανάλωση στερεών τροφών, καθώς ο εμετός κατά τη διάρκεια της αναισθησίας μπορεί να αποβεί μοιραίος.

Προκειμένου  να αντιμετωπίσουν την πείνα αλλά και το άγχος τους, αρκετοί ασθενείς καταφεύγουν στην τσίχλα. Όμως κάτι τέτοιο μπορεί να είναι το ίδιο επικίνδυνο με την κατανάλωση στερεής τροφής.

Με το μάσημα της τσίχλας αυξάνεται η παραγωγή οξέων στο στομάχι. Κατά τη διάρκεια της αναισθησίας, όλες οι βαλβίδες του γαστρεντερικού σωλήνα είναι χαλαροί, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μεταφερθούν τα οξέα στους πνεύμονες και κάτι τέτοιο μπορεί, επίσης, να αποβεί μοιραίο.

5. Μανικιούρ

Τα νύχια πρέπει να είναι κομμένα πριν πάτε στο νοσοκομείο, καθώς τα μεγάλα νύχια είναι πιο πιθανό να «φιλοξενούν» μικρόβια. Όμως, ξεχάστε το βερνίκι. Οι γιατροί χρησιμοποιούν συσκευές μέτρησης των επίπεδων οξυγόνου στο αίμα, οι οποίες τοποθετούνται στο δάχτυλο, το οποίο δεν πρέπει να είναι καλυμμένο με βερνίκι

6. Κάπνισμα

Εάν σταματήσετε το κάπνισμα, ακόμη και μόλις μία ημέρα πριν από την επέμβαση (όσο νωρίτερα τόσο το καλύτερο), μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ανάρρωσή σας, καθώς οι μετεγχειρητικές λοιμώξεις του αναπνευστικού είναι πιο συχνές στους καπνιστές.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κάπνισμα είναι ερεθιστικό και μπορεί να προκαλέσει βήχα, ο οποίος, με τη σειρά του, μπορεί να προκαλέσει πόνο μετά από μία χειρουργική επέμβαση. Αλλά αν προσπαθήσετε να καταστείλετε το βήχα, θα αυξήσετε τον κίνδυνο λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Ένας άλλος λόγος για να σταματήσετε, έστω και την ημέρα πριν από την επέμβαση, είναι ότι το κάπνισμα δίνει στο αίμα κολλώδη υφή, παρεμποδίζοντας έτσι την παροχή του προς τους ιστούς, κατά τη διάρκεια του χειρουργείου.