03-07-2017
Η λήψη παυσίπονων στην εγκυμοσύνη, επηρεάζει τη γονιμότητα των απογόνων

photo

Νέα μελέτη δείχνει ότι η λήψη παυσίπονων, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να έχει επιπτώσεις στην γονιμότητα των απογόνων, ειδικά όταν πρόκειται για θηλυκά.

Τα παυσίπονα είναι συχνά απαραίτητα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά μια νέα μελέτη δίνει στις μέλλουσες μητέρες άλλον έναν λόγο για να τα χρησιμοποιούν με φειδώ. Δοκιμές σε αρουραίους αποκάλυψαν ότι όταν μια μητέρα λαμβάνει παυσίπονα κατά την κύηση, οι θηλυκοί απόγονοί της έχουν λιγότερα ωάρια, μικρότερες ωοθήκες και μικρότερα νεογνά, από εκείνες που δεν εκτέθηκαν στα φάρμακα.

Εκτός από τους άμεσους απογόνους της μητέρας, η λήψη παυσίπονων κατά την εγκυμοσύνη φάνηκε να επηρεάζει και την επόμενη γενιά, με αποτέλεσμα και  οι εγγονές της να παρουσιάζουν μειωμένο μέγεθος των ωοθηκών και αλλοίωση της αναπαραγωγικής λειτουργίας.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι ορισμένα παυσίπονα μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη των κυττάρων που παράγουν ωάρια και σπερματοζωάρια (βλαστικά κύτταρα), ενώ το έμβρυο βρίσκεται στη μήτρα.

Όσον αφορά στους αρσενικούς απογόνους, που εκτέθηκαν στα φάρμακα, η μελέτη έδειξε ότι επηρεάστηκαν κατά τη γέννηση - εμφανίζοντας μικρότερο αριθμό κυττάρων που δημιουργούν το σπέρμα στη μετέπειτα ζωή. Ωστόσο, η αναπαραγωγική τους λειτουργία επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα από τη στιγμή που έφτασαν στην ενηλικίωση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά είναι σημαντικά λαμβάνοντας υπόψη τις ομοιότητες μεταξύ των αναπαραγωγικών συστημάτων των αρουραίων και των ανθρώπων, αν και είναι δύσκολο να γίνει παρέκταση των αποτελεσμάτων αυτών απευθείας στις έγκυες γυναίκες.

Η επιστημονική ομάδα συνιστά στις εγκυμονούσες να ακολουθούν τις τρέχουσες οδηγίες, οι οποίες συνιστούν την χρήση παυσίπονων στη χαμηλότερη δυνατή δόση, για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε την επίδραση της παρακεταμόλης και της ινδομετασίνης (συνταγογραφούμενο αναλγητικό), δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Scientific Reports.