30-10-2017
Οι ασθένειες που επηρεάζονται από το ύψος

photo

Οι ψηλοί άνθρωποι έχουν χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορισμένες σοβαρές μη μεταδοτικές ασθένειες, αλλά υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν κάποιες άλλες, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές και προσπαθούν να εξηγήσουν την ενδιαφέρουσα αυτή σχέση.

Τυχεροί μα συνάμα και άτυχοι θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι ψηλοί άνθρωποι, σε σχέση με την υγεία. Γιατί  ενώ το ύψος τους φαίνεται να τους προστατεύει από ορισμένες σοβαρές ασθένειες, ανοίγει το δρόμο σε κάποιες άλλες.

Παρόλο που το ύψος, σε μεγάλο βαθμό, καθορίζεται από γενετικούς παράγοντες, τις τελευταίες δεκαετίες, σημειώνει σταθερή αύξηση σε παιδιά και ενήλικες, σε όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα στην ενήλικη ζωή τους, τα παιδιά να είναι σχεδόν πάντα πολύ πιο ψηλά από τους γονείς τους. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην Ολλανδία, όπου οι άνδρες είναι 20 εκατοστά ψηλότεροι από ό, τι ήταν πριν από 150 χρόνια.

Δεδομένου ότι θέμα συζήτησης μεταξύ των ερευνητών αποτελεί τώρα το ποιοί διατροφικοί παράγοντες και άλλοι μηχανισμοί θα μπορούσαν να εξηγήσουν αυτές τις σχέσεις, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι στην Ολλανδία, η κατά κεφαλήν κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η υψηλότερη στον κόσμο.

Καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης και καρκίνος

Η μελέτη δείχνει ότι το ύψος έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θνησιμότητα από ορισμένες κοινές ασθένειες, ανεξάρτητα από το ποσοστό του σωματικού λίπους και άλλους παράγοντες διαμόρφωσης. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι οι ψηλοί άνθρωποι, σε σύγκριση με τους κοντούς, έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη τύπου 2, αλλά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα δείχνουν ότι ανά 6,5 επιπλέον εκατοστά ύψους, ο κίνδυνος καρδιαγγειακής θνησιμότητας μειώνεται κατά 6 %, αλλά η θνησιμότητα από καρκίνο αυξάνεται κατά 4 %», δήλωσε ο καθηγητής Matthias Schulze, από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρώπινης Διατροφής, στο Πότσνταμ .

Οι συγγραφείς υποψιάζονται ότι η αύξηση του ύψους είναι και ένας δείκτης της υπερκατανάλωσης τροφής με υψηλή θερμιδική αξία, πλούσιας σε ζωικές πρωτεΐνες, κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων της ανάπτυξης. Έτσι, ήδη από τη μήτρα, ενδεχομένως να συντελείται δια βίου προγραμματισμός, που μέχρι τώρα έχει κυρίως αποδειχθεί για τους  αυξητικούς παράγοντες  με δράση  όμοια με της ινσουλίνης 1 και 2 και το σύστημα IGF-1/2. Μεταξύ άλλων συνεπειών, η ενεργοποίηση αυτού του συστήματος αναγκάζει το σώμα να γίνει πιο ευαίσθητο στη δράση της ινσουλίνης και έτσι επηρεάζει θετικά το μεταβολισμό των λιπιδίων. «Ως εκ τούτου, τα νέα στοιχεία μας δείχνουν ότι οι ψηλοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην ινσουλίνη και έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα λίπους στο ήπαρ, γεγονός που μπορεί να εξηγήσει τον χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και διαβήτη τύπου 2», εξηγεί ο καθηγητής Norbert Stefan, από το 4ο Τμήμα Παθολογίας στο Τύμπιγκεν και το Ινστιτούτο Ερευνών για το Διαβήτη και τα Μεταβολικά Νοσήματα στο Πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης.

Συμπέρασμα

Οι επιστήμονες προτείνουν να εκτιμάται η ανάπτυξη και το ύψος των ενηλίκων περισσότερο από ό,τι μέχρι σήμερα στην πρόληψη των παραπάνω σοβαρών ασθενειών. Ειδικότερα, οι γιατροί θα πρέπει να έχουν καλύτερη επίγνωση του γεγονότος ότι οι ψηλοί άνθρωποι, αν και επηρεάζονται λιγότερο συχνά από την καρδιαγγειακή νόσο ή το σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Μέχρι σήμερα, η σημασία της διατροφής έχει υποτιμηθεί, ειδικά κατά τη διάρκεια της κύησης και σε παιδιά και εφήβους, καταλήγουν.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Lancet Diabetes & Endocrinology.