30-10-2017
Πιο ευάλωτες οι γυναίκες στις ενοχλητικές συμπεριφορές

photo

Οι  γυναίκες είναι πιο πιθανό να ενοχληθούν από ερεθιστικές ή άξεστες συμπεριφορές γνωστών, φίλων ή συνεργατών, σε σχέση με τους άνδρες, υποστηρίζει νέα μελέτη.

Πιο προσεκτικοί με τη συμπεριφορά τους θα πρέπει να είναι όσοι και όταν έχουν να κάνουν με γυναίκες, καθώς τα νέα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι, παρόλο που είναι πιο φιλικές, είναι γενικά πιο ευάλωτες στις ενοχλητικές συμπεριφορές των άλλων ανθρώπων, από ό,τι οι άνδρες. «Οι γυναίκες, κατά μέσο όρο, ίσως να είναι πιο ευαισθητοποιημένες κοινωνικά και έτσι ενδεχομένως να είναι πιο εύκολο για αυτές να διακρίνουν τα ενοχλητικά πράγματα ή καταστάσεις, από ό, τι οι άνδρες», εξηγούν οι ερευνητές.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στις ατομικές συμπεριφορές (γενικά, η έρευνα δείχνει ότι γυναίκες είναι θερμότερες και πιο υποχωρητικές, ενώ οι άνδρες τείνουν να είναι πιο ψυχροί και πιο κυρίαρχοι), δεν είχε δοθεί αρκετή προσοχή σε αυτές τις διαφορές, μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο κοινωνικής αλληλεπίδρασης.

Στη νέα μελέτη, οι επιστήμονες, οι οποίοι εξέτασαν 235 γυναίκες, έθεσαν ως στόχο να αξιολογήσουν κατά πόσον τα δύο φύλα διαφέρουν ως προς την ευαισθησία τους, σχετικά την απωθητική συμπεριφορά των ανθρώπων, με τους οποίους αλληλεπιδρούν.

Η μελέτη, η οποία εξέτασε μια σειρά απωθητικών συμπεριφορών, όπως η ανταγωνιστική συμπεριφορά, η άσκηση ελέγχου και η υπερβολική ή ανάρμοστη στοργή, δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Personality and Individual Differences.