15-02-2018
Η επιστημονική εξήγηση πίσω από τις σκηνές ζηλοτυπίας των γυναικών

photo

Όσο κι αν δεν θέλουν να το παραδεχτούν, όλες οι γυναίκες έχουν ζηλέψει άλλες γυναίκες. Συχνά μάλιστα τις θεωρούν απειλή για τη σχέση τους και δεν αποκλείεται να έχουν επιχειρήσει να τις... κατασπαράξουν.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Biology Letters, οι συμπεριφορές ζήλειας των γυναικών μπορεί να σχετίζονται περισσότερο με τις ορμόνες τους, παρά με τις ανασφάλειες τους.

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματα αυτά, οι ερευνητές έδειξαν σε 220 συμμετέχουσες δύο φωτογραφίες μιας γυναίκας. Η μία από τις φωτογραφίες λήφθηκε σε περίοδο που η γυναίκα είχε ωορρηξία και η άλλη ενώ δεν είχε.

Όπως διαπίστωσαν οι συμμετέχουσες, των οποίων τα επίπεδα των οιστρογόνων βρίσκονταν στα υψηλότερα επίπεδα του μηνιαίου κύκλου τους (κάτι που συμβαίνει κάθε μήνα ακριβώς πριν ξεκινήσει η ωορρηξία) ήταν πιο πιθανό να εκλάβουν την εικονιζόμενη ως απειλή για την σχέση τους. Το αποτέλεσμα αυτό ίσχυε μόνο όταν οι γυναίκες βρίσκονταν σε αυτή τη φάση του κύκλου τους.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σχέση μεταξύ των ορμονών των γυναικών και του ποιες γυναίκες έβλεπαν ως απειλή σχετίζεται με τον ανταγωνισμό, ο οποίος επηρεάζεται από τις γοναδικές ορμόνες. Στην «γυναίκα των σπηλαίων» που η κάθε μία κρύβει μέσα της, δεν αρέσει η ιδέα μια άλλη γυναίκα να τριγυρνά στα... πόδια της όταν βιολογικά είναι έτοιμη να αναπαραχθεί.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι θα πρέπει να αναπαράγουν τα ευρήματά τους σε μεγαλύτερη κλίμακα, για να μπορέσουν να βασιστούν πλήρως σε αυτά τα δεδομένα. Και παρόλο που γράφουν ότι οι γυναίκες έχουν την τάση να φαίνονται πιο «ελκυστικές» κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, οι δύο φωτογραφίες ήταν πανομοιότυπες, οπότε υπάρχει μια πιθανότητα όλα αυτά να ήταν μια απλή σύμπτωση.

Παρόλα αυτά, την επόμενη φορά που θα νιώσετε έτοιμες να βγάλετε τα νύχια σας, σκεφτείτε σε ποια φάση του κύκλου σας βρίσκεστε. Ίσως να φταίνε οι ορμόνες σας!