25-04-2016
Μπορεί μια selfie να σας χωρίσει;

photo

Η ανάρτηση selfies στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη σχέση σας και να οδηγήσει ακόμα και στο χωρισμό, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αναρτήσει τουλάχιστον μία selfie στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης και αυτό πιθανότατα δεν σημαίνει τίποτα για την προσωπικότητά μας και το μέλλον της σχέσης μας. Τι γίνεται, όμως, όταν οι αυτοφωτογραφίες διαδέχονται η μία την άλλη;

Θα μπορούσε να είναι μια έκφραση αυτοθαυμασμού, αφού όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μίας νέας on-line έρευνας, σε 420 χρήστες της σελίδας κοινωνικής δικτύωσης  Instagram (ηλικίας 18 έως 62 ετών), εκείνοι που πίστευαν ότι έχουν καλή εμφάνιση είχαν περισσότερες πιθανότητες να δημοσιεύουν selfies. Όμως, αυτό είχε επιπτώσεις στη σχέση τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσες περισσότερες selfies δημοσίευε κάποιος, τόσο πιο πιθανό ήταν να αντιμετωπίζει συμπεριφορές ζήλιας από τον/την σύντροφό του καθώς και λογομαχίες στη σχέση του, συναισθηματική ή σωματική απιστία, χωρισμό ή/και διαζύγιο.

«Παρόλο που, εξαιτίας του σχεδιασμού της μελέτης, δεν μπορούμε άμεσα να υποθέσουμε μια σχέση αιτίας-αποτελέσματος, τα ευρήματα δείχνουν ότι η ικανοποίηση από την εικόνα του σώματος μπορεί να είναι επιζήμια για τις ερωτικές σχέσεις των χρηστών του Instagram, ειδικά όταν η ικανοποίηση αυτή προωθείται με τη μορφή αναρτήσεων selfies», δήλωσε ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης, ο Russell Clayton, επίκουρος καθηγητής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, στο Ταλαχάσι. Ωστόσο, ενδέχεται να μην είναι οι συνεχείς αναρτήσεις selfies αυτό καθ' αυτό το πρόβλημα, αλλά το στοιχείο του ναρκισσισμού που βρίσκεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και που μπορεί να υπάρχει και σε άλλες εκφάνσεις της καθημερινότητας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις, εξηγούν οι ερευνητές.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.