19-02-2016
Άλλος ένας (νέος) λόγος για να κόψετε το κάπνισμα

photo

Το τσιγάρο μπορεί να προκαλέσει ή να επιδεινώσει τη το χρόνιο πόνο στην περιοχή του αυχένα, ισχυρίζονται Αμερικανοί ερευνητές.

Ένας επιπλέον λόγος προστίθεται στη μακρά λίστα με τους λόγους για τους οποίους πρέπει να σταματήσετε το τσιγάρο, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας επιστημονικής μελέτης: το κάπνισμα προκαλεί βλάβες στους μεσοσπονδύλιους δίσκους (και) της αυχενικής μοίρας, οδηγώντας σε χρόνιο πόνο στην περιοχή.

Οι δίσκοι, που βρίσκονται μεταξύ των σπονδύλων, απορροφούν τους κραδασμούς  της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, με την αύξηση της ηλικίας, αφυδατώνονται και συρρικνώνονται και ο εκφυλισμός αυτός μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στον αυχένα. Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών, το κάπνισμα φαίνεται να επιδεινώνει αυτή τη φυσική φθορά, βλάπτοντας τα αιμοφόρα αγγεία που τροφοδοτούν τους μεσοσπονδύλιους δίσκους.

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες ανέλυσαν αξονικές τομογραφίες 182 ατόμων και διαπίστωσαν ότι η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων στην περιοχή του αυχένα, στους καπνιστές, βρισκόταν σε πιο προχωρημένο στάδιο.

«Αυτό είναι ένα άλλο παράδειγμα των δυσμενών επιπτώσεων του καπνίσματος. Η κατάχρηση καπνού συνδέεται με διάφορες ασθένειες και το θάνατο, ενώ όσον αφορά στο χρόνιο πόνο στον αυχένα υπάρχουν και παράγοντες του τρόπου ζωής που σχετίζονται»,  δήλωσε ο κύριος ερευνητής δρ Mitchel Leavitt, από το Τμήμα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης, του Πανεπιστημίου Emory, στην Ατλάντα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ολοένα και πιο υψηλής ποιότητας μελέτες δείχνουν τη σύνδεση μεταξύ του υγιεινού τρόπου ζωής και της βελτίωση της ποιότητας και της ποσότητας της ζωής, καθώς και την καλύτερη διαχείριση των ασθενειών. Η υγεία της σπονδυλικής στήλης δε διαφέρει και η μελέτη αυτή προστίθεται στις ήδη υφιστάμενες που έχουν εξετάσει την υγεία των αιμοφόρων αγγείων, η οποία σχετίζεται με χρόνιο πόνο στην πλάτη.

Η προηγούμενη έρευνα έχει συνδέσει το κάπνισμα με εκφύλιση των δίσκων στο κάτω μέρος της σπονδυλικής στήλης, αλλά αυτή είναι η πρώτη που το συνδέει με την περιοχή του αυχένα.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να εκτιμηθεί το πώς άλλοι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, η κατανάλωση αλκοόλ και η παχυσαρκία επηρεάζουν τη χρόνια αυχεναλγία.

Η έρευνα, θεωρείται προκαταρκτική μέχρι να δημοσιευτεί σε κάποιο έγκριτο ιατρικό περιοδικό.