30-10-2017
Το στοιχείο του χαρακτήρα που επιταχύνει τη γήρανση

photo

Οι γυναίκες που είναι ανυπόμονες γερνούν πιο γρήγορα σε σχέση με τις πιο υπομονετικές συνομήλικές τους, σύμφωνα με νέα έρευνα. Ωστόσο, δεν είναι απίθανο να λειτουργεί αντίστροφα αυτή η σχέση, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Η υπομονή παίζει ρόλο στην ταχύτητα της γήρανσης στις γυναίκες, υποστηρίζει μία ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ και τη Σιγκαπούρη και αυτό ενδεχομένως να οφείλεται στο μήκος των τελομερών τους. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι νεαρές γυναίκες που σημείωσαν υψηλότερα επίπεδα ανυπομονησίας σε ένα κοινό τεστ Ψυχολογίας, έτειναν να έχουν μικρότερο μήκος τελομερών από τις πιο υπομονετικές συνομήλικές τους.

Τα τελομερή των λευκοκυττάρων είναι καλύμματα στα άκρα των χρωμοσωμάτων, ο σκοπός των οποίων πιστεύεται ότι είναι να προστατεύουν τα χρωμοσώματα από βλάβες. Όταν τα κύτταρα διαιρούνται μειώνεται το μήκος των τελομερών και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που γερνάμε. Καθώς τα τελομερή μικραίνουν, ξεκινώντας στην ηλικία των περίπου 16 ετών, γερνάμε, μέχρι που τελικά τα κύτταρα δεν μπορούν πλέον να διαιρεθούν και ο χρόνος μας εξαντλείται.

Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές αναφέρουν ότι έχουν βρει μια εξωτερική αιτία της μείωσης του μήκους των τελομερών, η οποία θα μπορούσε κατ' επέκταση να σημαίνει, ότι έχουν βρει ένα χαρακτηριστικό που κάνει τους ανθρώπους να γερνούν γρηγορότερα.

Στο πείραμά τους, το οποίο χρησιμοποιήθηκε ως μέσο για τη μέτρηση, μεταξύ άλλων, του βαθμού υπομονής των εθελοντών, συμμετείχαν 58 Κινέζοι φοιτητές (ηλικίας 21-22), οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ένα ψυχολογικό τεστ.

Στη συνέχεια λήφθηκε από όλους δείγμα αίματος και μετρήθηκε το μήκος των τελομερών τους. Όταν συνέκριναν το αποτέλεσμα του ψυχολογικού τεστ με το μήκος των τελομερών, οι ερευνητές βρήκαν μια τάση: οι φοιτήτριες που σκόραραν ως ανυπόμονες στην πρώτη δοκιμή, βρέθηκαν να έχουν κατά μέσο όρο μικρότερο μήκος των τελομερών, ενώ δεν διαπιστώθηκε ανάλογη τάση τους άνδρες φοιτητές.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα δεδομένα τους δείχνουν ότι η ανυπομονησία ήταν η αιτία του μικρότερου μήκους των τελομερών. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό, οι άνθρωποι με μικρότερα τελομερή, να γίνονται ανυπόμονοι, καθώς γνωρίζουν υποσυνείδητα ότι θα έχουν λιγότερο χρόνο για να ζήσουν τη ζωή τους, από ό,τι οι συνομήλικοί τους με μεγάλου μήκους τελομερή.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση National Academy of Sciences.