18-04-2016
SunPass: Διαβατήριο για προστασία από τον ήλιο δίνει η σωστή πρόληψη

photo

Από τον ήλιο δεν μπορούμε να κρυφτούμε. Είναι φίλος μας και μάλιστα ένας φίλος που μας δίνει ζωή. Όμως, η πραγματικά τρομακτική αύξηση των κρουσμάτων μελανώματος και γενικότερα των κακοηθειών και των καρκίνων του δέρματος, λόγω της έκθεσής μας στην ηλιακή ακτινοβολία, δεν μπορεί να μας αφήσει αδρανείς.

 

Στο πλαίσιο της ανάγκης ενημέρωσης και προστασίας του γενικού πληθυσμού αλλά κυρίως των παιδιών, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF), με την καμπάνια ενημέρωσης SunPass* (Πρόγραμμα Επισήμανσης των Σχολείων-νηπιαγωγεία & δημοτικά σχολεία), στοχεύει στην ενημέρωση & την ευαισθητοποίηση του διδακτικού προσωπικού, των γονέων και των παιδιών σχετικά με τον καρκίνο του δέρματος καθώς και την πρόληψη αυτού χάρη στην προστασία από τον ήλιο από την πολύ μικρή ακόμη ηλικία. Όπως δήλωσε στο dailypharmanews, η Δρ OSE RADEMACHER, υπεύθυνη για το Πρόγραμμα SUNPASS του ESKF, «όπου εφαρμόστηκε μέχρι τώρα το πρόγραμμα στην Ευρώπη, τα παιδιά κατανόησαν την ανάγκη προστασίας και η σωστή συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο (χρόνος έκθεσης,  σωστό αντηλιακό και εφαρμογή του) φάνηκε να τους γίνεται συνήθεια».

 

Αναγκαία η αποτελεσματική προστασία των παιδιών από τον ήλιο, από την πολύ μικρή ηλικία

Τα παιδιά, ειδικότερα, θα πρέπει να προστατεύονται. Το δέρμα τους είναι πολύ λεπτό και δε διαθέτει ακόμα τους φυσικούς μηχανισμούς προστασίας από τη UV ακτινοβολία. Κάθε ηλιακό έγκαυμα κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος στην ενήλικη ζωή. Για το λόγο αυτό τα παιδιά, από πολύ μικρά, θα πρέπει να προστατεύονται από την πολύ έντονη έκθεση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς κάθε άτομο διαθέτει το προσωπικό του "ηλιακό κεφαλαίο", το οποίο μειώνεται κατά τη διάρκεια της ζωής του. Η μείωση αρχίζει στην παιδική ηλικία και είναι αδύνατο να ανακτηθεί το κεφάλαιο που έχει ήδη χαθεί. Για να αποφευχθεί η πολύ γρήγορη εξάντληση του ηλιακού αυτού κεφαλαίου, θα πρέπει η πρόληψη να ξεκινάει από την πολύ μικρή ηλικία. Η πρόληψη των βλαπτικών επιδράσεων του ήλιου από την παιδική ηλικία έχει ως αποτέλεσμα τη διαφύλαξη της υγείας του δέρματος και την εξασφάλιση του μέλλοντος του. Η έλλειψη συνετής συμπεριφοράς κατά την έκθεση στον ήλιο τείνει να προσδώσει στους δερματικούς καρκίνους τη διάσταση μιας πραγματικής επιδημίας.

 

Να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο

Αν σε χώρες όπως η Γερμανία, ο αριθμός των ατόμων που πάσχουν από καρκίνο του δέρματος αυξάνεται κατά 7% έως 10% κάθε χρόνο και μόνο για το 2010 έχουν καταγραφεί περίπου 220.000 νέα περιστατικά, καταλαβαίνουμε πόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που διατρέχουμε στις πιο μεσογειακές χώρες όπως η Ελλάδα, παρόλο που ανήκουμε κυρίως στους πιο ανθεκτικούς φωτότουπους (3 & 4). Η αόρατη ακτινοβολία την οποία εκπέμπει ο ήλιος, η υπεριώδης ακτινοβολία, συνιστά τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Οι στατιστικές δείχνουν ότι θα πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά απέναντι στον ήλιο. Δε χρειάζεται να τον αποφεύγουμε τελείως, αλλά κυρίως να ακολουθούμε ορισμένους κανόνες με σκοπό να μειώσουμε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.

 

Τι είναι το Πρόγραμμα SunPass

Τα σχολεία τα οποία υιοθετούν όλες τις διατάξεις της σύμβασης για την αντηλιακή προστασία λαμβάνουν την επισήμανση «Σχολείο που έχει λάβει μέτρα για τη σωστή αντηλιακή προστασία». Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί εκπαιδεύονται σχετικά με τις επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα και τα κατάλληλα μέτρα προστασίας. Τα σχολεία αναλαμβάνουν την υποχρέωση να ελέγχουν την αποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων και να αναθεωρούν κάθε χρόνο τη σύμβασή τους για την αντηλιακή προστασία, εάν είναι απαραίτητο. «Εκτός από τους εκπαιδευτικούς, έχουμε και ειδικό πρόγραμμα που απευθύνεται στους γονείς και στη δική τους σωστή ενημέρωση, ώστε η προστασία των παιδιών να ξεκινά από το σπίτι και τις συνεχείς συμβουλές από τους γονείς τους», προσθέτει η Δρ OSE RADEMACHER.

Ο ήλιος και το δέρμα μας

Ο άνθρωπος χρειάζεται τον ήλιο για διάφορους λόγους: για τη φυσική του ευεξία, την παραγωγή βιταμίνης D και τη διέγερση του μεταβολισμού του. Δεκαπέντε (15) λεπτά καθημερινής έκθεσης είναι αρκετά για όλα τα παραπάνω. «Η εφαρμογή του αντηλιακού δεν εμποδίζει την ευεργετική δράση του ήλιου στον οργανισμό μας», επισημαίνει στο dailypharmanews ο Καθηγητής EGGERT STOCKFLETH, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESKF). «Μία πολύ μικρή επιφάνεια στην παλάμη του χεριού μας να μείνει ακάλυπτη από αντηλιακό, επαρκεί για να λάβει όλη τη θετική δράση της ηλιακής ακτινοβολίας».

 

* Το SunPass πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος για τον Καρκίνο του Δέρματος (ESCF) σε συνεργασία με τα Δερματολογικά Εργαστήρια Avene