07-07-2017
Πώς μπορούμε να αποκτήσουμε λευκά δόντια

photo

Τα μάτια και το στόμα κυριαρχούν από τα χαρακτηριστικά του προσώπου και κερδίζουν τις εντυπώσεις. Ειδικότερα, τα λευκά δόντια μας δείχνουν νεότερους και βελτιώνουν το χαμόγελό μας.

 

Όσοι τυχεροί έχουν εκ του φυσικού τους λευκά δόντια, το μόνο που πρέπει να φροντίσουν είναι πως να διατηρήσουν το φυσικό λευκό χρώμα των δοντιών τους. Οι διατροφικές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, καφές, κόκκινο κρασί, τσάι, χρήση ορισμένων φαρμάκων ή βιταμινών, τροφές με έντονο χρώμα όπως παντζάρια κλπ επιδρούν στο χρώμα των δοντιών και σταδιακά το αλλάζουν.

 

Πώς διατηρούμε το φυσικό λευκό των δοντιών μας

 • Καθημερινό βούρτσισμα και νήμα σε τακτά χρονικά διαστήματα.
 • Συνήθειες όπως ο καφές, το τσάι και το κάπνισμα απαιτούν επιμελή στοματική υγιεινή, διότι γίνεται συσσώρευση των χρωστικών.  Ο espresso  έχει την τάση να κάνει μια λεπτή μεμβράνη στα δόντια.
 • Κάθε 6 μήνες καθαρισμό, με αφαίρεση χρωστικών και γυάλισμα
 • Χρήση σωστής οδοντόπαστας και οδοντόβουρτσας. Είναι σημαντικό να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα στα πρώτα σημάδια φθοράς των τριχών της, περίπου κάθε 1 με 2 μήνες.
 • Είναι λάθος και καταστρέφει τα δόντια η χρήση σόδας ή αλατιού κατά τη διάρκεια του βουρτσίσματος.
 • Πρέπει να ρωτήσετε τον οδοντίατρό σας ποια στοματικά διαλύματα δεν κάνουν χρώση.

 

Εάν είστε από τους ανθρώπους  που σας ικανοποιεί το σχήμα και η διάταξη των δοντιών σας και σας απασχολεί μόνο το χρώμα, μπορείτε να κάνετε λευκάνσεις Συνήθως, είναι εφικτό να αλλάξει το χρώμα των δοντιών αρκετούς τόνους.  Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο, καθώς εξαρτάται από τις διατροφικές συνήθειες: τσάι, κόκκινο κρασί, καφέ, συνεχής λήψη σιδήρου, κάπνισμα, κόκα κόλα, κα. Δεν προτείνεται σε ανθρώπους που έχουν στα πρόσθια δόντια σφραγίσματα ή προσθετικές αποκαταστάσεις.

 

Οι μέθοδοι τεχνητής λεύκανσης είναι:

 • Η λεύκανση στον οδοντίατρο που γίνεται σε ένα ραντεβού, περίπου μίας ώρας,  συνήθως με laser.
 • Η λεύκανση με μασελάκια .
 • Συνδυασμός των δύο παραπάνω, που δίνει καλύτερα αποτελέσματα

 

Διόρθωση χρώματος και σχήματος

Αν σας απασχολεί όχι μόνο το χρώμα αλλά και το σχήμα και η διάταξη των δοντιών σας και θέλετε ένα μόνιμο αποτέλεσμα, συνιστώνται όψεις ρητίνης, όψεις πορσελάνης και ολοκεραμικές στεφάνες:

 • Όψεις ρητίνης για άριστο αισθητικό αποτέλεσμα, σε ένα ραντεβού για 8-10 δόντια. Το αισθητικό αποτέλεσμα με όψεις ρητίνης είναι το ίδιο με τις όψεις πορσελάνης (εφόσον ο οδοντίατρος είναι εξειδικευμένος στις όψεις ρητίνης) και πλεονεκτούν έναντι των όψεων πορσελάνης στο χρόνο, στο κόστος και στο ότι, συνήθως, απαιτούν ελάχιστο έως καθόλου τρόχισμα.
 • Οι ολοκεραμικές στεφάνες συνιστώνται μόνο όταν υπάρχει μεγάλη απώλεια οδοντικής ουσίας και θεραπευτικά προβλήματα που απαιτούν συνολική ανασύσταση του δοντιού.

 

Ευχαριστούμε την κα Δέσποινα Κωστομοίρη, χειρουργό - οδοντίατρο, ειδικευμένη στην αισθητική οδοντιατρική.