25-05-2017
Σημαντικά νέα στη θεραπευτική αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2

photo

Η θεραπευτική προσέγγιση με λιραγλουτίδη μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρών καρδιαγγειακών επεισοδίων και θανάτου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης LEADER.

 

Ειδικότερα, στο πλαίσιο του ετήσιου συνεδρίου της Αμερικανικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ADA), ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της μελέτης LEADER που καταδεικνύουν ότι με τη λιραγλουτίδη μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος του σύνθετου, πρωτεύοντος τελικού σημείου του καρδιαγγειακού θανάτου (CV death), του μη θανατηφόρου εμφράγματος του μυοκαρδίου και του μη θανατηφόρου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13% έναντι του εικονικού φαρμάκου, όταν προστέθηκε στην καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή σε 9.340 ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 και υψηλό καρδιαγγειακό κίνδυνο.

 

Τα αποτελέσματα της μελέτης LEADER δημοσιεύτηκαν, επίσης, στο New England Journal of Medicine. Η λιραγλουτίδη είναι ο μόνος εγκεκριμένος αγωνιστής του υποδοχέα του GLP-1 που έδειξε  ανώτερη μείωση των μειζόνων καρδιαγγειακών συμβαμάτων έναντι του εικονικού φαρμάκου, ως προσθήκη στην καθιερωμένη θεραπευτική αγωγή, σε μελέτη καρδιαγγειακών εκβάσεων.

 

«Αυτά τα ευρήματα είναι συναρπαστικά, καθώς αποδεικνύουν ότι η λιραγλουτίδη, μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα πέρα από τη μείωση της γλυκόζης και την απώλεια βάρους, συμβάλλοντας στην αποφυγή καρδιαγγειακών επιπλοκών και θανάτου σε άτομα με διαβήτη τύπου 2», τόνισε ο Δρ. John Buse, πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της LEADER και καθηγητής Ενδοκρινολογίας και διευθυντής του Κέντρου Φροντίδας Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Οι θεραπείες για το Διαβήτη τύπου 2 που μπορούν επίσης να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι σημαντικό, δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως σε αυτόν τον πληθυσμό ασθενών. Συνέχισε λέγοντας ότι «Οι θεραπείες για το διαβήτη τύπου 2, που μπορούν, επίσης, να μειώσουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο είναι σημαντικές, δεδομένου ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου σε όλο τον κόσμο και κυρίως σε αυτό τον πληθυσμό ασθενών».

 

 

Πιο αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης LEADER

Υπήρξε σημαντική μείωση κατά 22% των θανάτων οφειλομένων στο καρδιαγγειακό με τη λιραγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου και μειώσεις στο μη θανατηφόρο έμφραγμα του μυοκαρδίου και στο μη θανατηφόρο εγκεφαλικό επεισόδιο.

 

Η θνητότητα από κάθε αίτιο μειώθηκε κατά 15% με τη λιραγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου. Το διευρυμένο τελικό σημείο για το καρδιαγγειακό μειώθηκε σημαντικά κατά 12% με τη λιραγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου. Το διευρυμένο τελικό σημείο για το καρδιαγγειακό περιελάμβανε τις τρεις συνιστώσες του πρωτεύοντος τελικού σημείου επιπρόσθετα της ασταθούς στηθάγχης που οδηγεί σε εισαγωγή στο νοσοκομείο, της επέμβασης στεφανιαίας επαναγγείωσης και της εισαγωγής στο νοσοκομείο λόγω καρδιακής ανεπάρκειας.

 

Παρατηρήθηκε μεγαλύτερη μείωση, από την αρχική τιμή, 8.7% (και στις δυο ομάδες), στην HbA1c με την λιραγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου, ως προσθήκη στην καθιερωμένη θεραπεία, στα 3 έτη. Η απώλεια του σωματικού βάρους διατηρήθηκε στη διάρκεια των 3 ετών με τη λιραγλουτίδη έναντι του εικονικού φαρμάκου. Το αρχικό σωματικό βάρος ήταν 91.9 kg και 91.6 kg στις δυο ομάδες, αντίστοιχα.

 

«Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα της μελέτης LEADER που καταδεικνύουν μια σημαντική μείωση στα μείζονα καρδιαγγειακά συμβάματα στους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 που έλαβαν θεραπεία με λιραγλουτίδη, συμπεριλαμβανομένων όλων των αιτιών θανάτου», δήλωσε ο Mads Krogsgaard Thomsen, εκτελεστικός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του τομέα επιστήμης της Novo Nordisk. «Για εμάς, αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής, όπου το τμήμα έρευνας και ανάπτυξης θα εστιάσει πέρα από τον έλεγχο της γλυκόζης».

 

Το ποσοστό των ενηλίκων που εμφάνισαν ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιο μεταξύ της ομάδας της λιραγλουτίδης και του εικονικού φαρμάκου (62,3% έναντι 60,8%, αντίστοιχα). Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που οδήγησαν σε διακοπή της λιραγλουτίδης αφορούσαν το γαστρεντερικό σύστημα. Η επίπτωση  της παγκρεατίτιδας ήταν μη σημαντικά χαμηλότερη στην ομάδα της λιραγλουτίδης έναντι του εικονικού φαρμάκου.