22-05-2017
Ψηφιακή Τομοσύνθεση: Διαβάζει το μαστό σαν ανοιχτό βιβλίο!

photo

Ελπιδοφόρο μήνυμα φέρνει σε εκατομμύρια γυναίκες η εξέλιξη της τεχνολογίας και ειδικότερα της ψηφιακής μαστογραφίας, προσθέτοντας νέα όπλα στη φαρέτρα των ειδικών, με τελευταία «πολύτιμη προσθήκη» την Ψηφιακή Τομοσύνθεση, που υπόσχεται ακριβή διάγνωση του καρκίνου του μαστού σε ποσοστό 99%, όπως επισημαίνει ο κ. Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού*.


Ακτινοβολία ίση με ηλιοθεραπεία δύο ωρών!


«Η όλη διαδικασία της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης, έχει πολύ χαμηλό επίπεδο ακτινοβολίας το οποίο είναι περίπου ίδιο με την ακτινοβολία που δέχεται κάποιος μετά από 2ωρη ηλιοθεραπεία, ενώ προσομοιάζει με τη μελέτη των σελίδων ενός βιβλίου, σε αντίθεση με την απλή ψηφιακή μαστογραφία, με την οποία απλά βλέπεις το εξώφυλλο» καταλήγει ο κ. Μαλακάσης.


Πώς λειτουργεί η Ψηφιακή Τομοσύνθεση


Με την τεχνολογία της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης (Digital Breast Tomosynthesis), ο μαστός απεικονίζεται με πολλαπλές λεπτές τομές του ενός χιλιοστού, στοιχείο που δεν επιτρέπει σε τίποτα να διαφύγει του ελέγχου. «Με αυτόν τον τρόπο», τονίζει ο κ. Μαλακάσης, «η μαστογραφία αποδεικνύεται η πιο αξιόπιστη εξέταση για τη γυναίκα, ακόμα και στις περιπτώσεις πολύ πυκνών μαστών, οι οποίοι "ευθύνονται" για το συχνό φαινόμενο της ψευδούς αρνητικής διάγνωσης σε πρώιμο στάδιο».


Το μεγάλο πρόβλημα με την κλασική μαστογραφία είναι ότι, όταν πιέζεται ο μαστός κατά την εξέταση, τα διάφορα στοιχεία που περιέχει συμπιέζονται το ένα πάνω στο άλλο, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να διαφύγει, λόγω επικάλυψης κατά την εξέταση, κάποιο, ενδεχόμενα πολύ σημαντικό από αυτά.


Υπενθυμίζεται ότι η Ψηφιακή Τομοσύνθεση είναι μία καινούργια τρισδιάστατη (3D) τεχνολογία απεικόνισης μαστού, με υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια στη διάγνωση των παθήσεων του μαστού, έναντι της κλασικής μαστογραφίας, καθώς έχει τη δυνατότητα να ξεχωρίζει τα ύποπτα ευρήματα, τα οποία οδηγούν στην ανεύρεση και της πλέον μικρής βλάβης.


* Πέτρος Μαλακάσης, Ειδικός Ακτινοδιαγνώστης Μαστού, Διευθυντής του Κέντρου Μαστού της Ευρωκλινικής Αθηνών και της Ψηφιακής Τομοσύνθεσης & Διάγνωσης.