20-02-2018
Δίαιτες αποτοξίνωσης: μύθος ή αλήθεια;

photo

Μονοφαγική δίαιτα. Δίαιτα της λαχανόσουπας. Αποκλειστική κατανάλωση χυμών. Πόσες φορές έχετε ακούσει για δίαιτες που υποτίθεται ότι αποτοξινώνουν τον οργανισμό και μας αδυνατίζουν σε χρόνο dt;

 

Σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει ή έχουμε διαβάσει μία από αυτές. Ωστόσο, η αποβολή των τοξινών από το σώμα μας δεν είναι και τόσο εύκολη υπόθεση! Δεν μπορούμε δηλαδή ακολουθώντας μια τέτοια «μαγική» δίαιτα να αναιρέσουμε τις διατροφικές ατασθαλίες ενός ολόκληρου χρόνου.

Οι δίαιτες αποτοξίνωσης είναι εργαλείο του μάρκετινγκ παρά μια υγιεινή διατροφική επιλογή, τουλάχιστον με τον τρόπο που προβάλονται. Οι περισσότερες οδηγούν σε μια ταχεία απώλεια βάρους χωρίς όμως να καλύπτουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός και φυσικά δεν αποτοξινώνουν το σώμα μας. Μπορεί αντιθέτως να αποδειχτούν ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία όταν εφαρμόζονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα από παιδιά ή εφήβους. Τα πιο συνήθη συμπτώματά τους είναι η ατονία, ο πονοκέφαλος, η κόπωση και η αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις απαιτήσεις της εργασίας μας. Η απώλεια βάρους, εάν αυτή τελικά επιτευχθεί, είναι βραχυπρόθεσμη καθώς δεν βασίζεται στην διατροφική εκπαίδευση και την αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς.

Η καλύτερη αποτοξίνωση για τον οργανισμό είναι και θα παραμείνει πάντα η σωστή και ισορροπημένη διατροφή. Η διατροφή που βασίζεται στην κατανάλωση ποικιλίας τροφίμων, στα πολλά φρούτα και λαχανικά (5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα, εκ των οποίων η 1 μπορεί να είναι ένα ποτήρι 100% φυσικός χυμός), στη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ και αλατιού και στην αποφυγή των κορεσμένων λιπαρών και αντικατάστασή τους με μονο- και πολυακόρεστα (πχ, μαργαρίνη αντί για βούτυρο), μας βοηθά να περιορίσουμε τη συσσώρευση των τοξινών στον οργανισμό μας.

 

 

από τον Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Κλινικό Διαιτολόγο - Διατροφολόγο, MSc - Επιστημονικό Διευθυντή Νutrimed