Γιατί χάνω την ισορροπία μου;

Η απώλεια της ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει πτώσεις και τραυματισμούς επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαβάστε ορισμένες βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόβλημα.

Τι προκαλεί την κακή ισορροπία;

Τα προβλήματα ισορροπίας μπορεί να συνοδεύονται από ζάλη και να σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να περιστρέφεστε ή να κινείστε παρόλο που μπορεί να στέκεστε ακίνητοι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα στις καθημερινές σας κινήσεις και αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε πτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν συνέπεια να υποστείτε κάταγμα ή και άλλους τραυματισμούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα των προβλημάτων ισορροπίας είναι η αστάθεια ενώ στέκεστε ή περπατάτε. Μπορεί, μάλιστα. να σας φαίνεται δύσκολο να περπατήσετε χωρίς να πέσετε.

Αιτίες

  • Στις αιτίες των προβλημάτων ισορροπίας περιλαμβάνονται:
  • Λοιμώξεις του αυτιού
  • Προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Νευρολογικές παθήσεις

Πώς διαγιγνώσκονται τα προβλήματα ισορροπίας;

Τα προβλήματα ισορροπίας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες. Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και να ελέγξει το ιατρικό ιστορικό σας για σχετικές παθήσεις και φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας παραπέμψει σε ΩΡΛ. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ακοής τεστ, κίνησης των ματιών καθώς και μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.

Η θεραπεία

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τα προβλήματα ισορροπίας ο γιατρός θα σας προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Εάν η αιτία του προβλήματος ισορροπίας σας είναι άγνωστη ή ανίατη, ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει με διάφορους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Μια κοινή τεχνική που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι είναι ο ελιγμός Epley. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία κάθεστε και στη συνέχεια στηρίζεστε γρήγορα στην πλάτη σας και στρέφετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά. Μετά από μερικά λεπτά, κάθεστε ξανά. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δείξει αυτή την τεχνική στο ιατρείο του. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασίαστο σπίτι για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τη ζάλη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Maria Branyas Morera, 116 ετών: Πολύτιμα μαθήματα ζωής από τη γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο

Στις 4 Μαρτίου 2023 η Ισπανίδα Maria Branyas Morera συμπλήρωσε τα 116 χρόνια ζωής και είναι και επισήμως ο γηραιότερος άνθρωπος στη γη, σύμφωνα με τα ρεκόρ Γκίνες.

Οστεοπόρωση: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα συμπληρώματα ασβεστίου

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι πριν προχωρήσετε στην λήψη σκευασμάτων, προσπαθήσετε να διορθώσετε τις ελλείψεις σε ασβέστιο μέσω της διατροφής. Λαμβάνετε συμπληρώματα διατροφής μόνο εάν δεν υπάρχει άλλη λύση και εφόσον σας το συστήσει ο γιατρός σας.

«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας στην υπηρεσία των ηλικιωμένων

«Έξυπνες» συσκευές και εφαρμογές τηλεβοήθειας έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια στην υπηρεσία των ηλικιωμένων