Νιώστε νέοι για να μην… γεράσετε

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ το να αισθάνεσαι νέος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάρρωσης από διάφορες παθήσεις, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Στην μελέτη συμμετείχαν 194 ενήλικες ασθενείς ηλικίας 73-84 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση από οστεοπορωτικά κατάγματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάφορες εγκαταστάσεις στο Ισραήλ. Σε όλη τη διάρκεια της, οι ασθενείς περνούσαν από συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως ποια είναι η υποκειμενική τους ηλικία (δηλαδή πόσων ετών νιώθουν), πώς νιώθουν και ποιες είναι οι εμπειρίες τους. Παράλληλα, το επίπεδο της λειτουργικότητας εκτιμήθηκε από το τους ειδικούς κατά την εισαγωγή τους, κατά την εξέλιξή της μελέτης και λίγο πριν το πέρας της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών οι ασθενείς που αισθάνονταν νεότεροι κατά την έναρξη της έρευνας παρουσίαζαν καλύτερη λειτουργική ανεξαρτησία κατά την έξοδο από το νοσοκομείο περίπου ένα μήνα αργότερα.

Η ευεργετική επίδραση της αίσθησης νεότερης ηλικίας διαπιστώθηκε τόσο για τους ασθενείς που αποκαταστάθηκαν από οστεοπορωτικά κατάγματα όσο και για εκείνους που ανάρρωσαν από εγκεφαλικά επεισόδια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που αισθάνονταν νεότεροι, κατάφεραν να πετύχουν καλύτερη αποκατάσταση, αφού ήταν πιο αισιόδοξοι ότι θα ανακτούσαν τις λειτουργικές τους ικανότητες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Gerontology.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Το ρόφημα που προλαμβάνει την άνοια

Ευεργετικό για τη λειτουργία της μνήμης αναδεικνύεται το πράσινο τσάι σύμφωνα με νεότερη μελέτη.

Πώς να βοηθήσετε τους γονείς σας να κόψουν το κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούν να κάνουν οι ηλικιωμένοι για την υγεία τους