Τερηδόνα: το πιο συχνό οδοντικό πρόβλημα στα παιδιά

Γράφει η Λουκία Πιστιόλα, Παιδοδοντίατρος

Το πιο συχνό οδοντικό πρόβλημα στα παιδιά είναι η τερηδόνα. Η τερηδόνα οφείλεται στην παραγωγή οξέων από τα μικρόβια που αποτελούν τη φυσιολογική χλωρίδα του στόματος σε συνδυασμό με την κατανάλωση υδατανθράκων και κυρίως ζάχαρης. Αυτά τα μικρόβια (ειδικά ο streptococcus mutans),χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να τραφούν και να πολλαπλασιαστούν.Από το μεταβολισμό αυτών των μικροβίων,παράγονται οξέα που διαλύουν και κατστρέφουν αρχικά την αδαμαντίνη(σμάλτο) των δοντιών και στη συνέχεια την οδοντίνη και τον πολφό.

Αν ένα χαλασμένο δόντι δεν αντιμετωπιστεί σωστά ,θα προκύψει σύντομα πόνος,φλεγμονή και νέκρωση του πολφού(νεύρου),γεγονός που θέτει σε κινδύνο και τη γενικότερη υγεία του παιδιου.

Οσο πιο πολλή ζάχαρη καταναλώνει ένα παιδί τόσο πιο πολύ αυξάνεται ο κίνδυνος να εμφανιστεί τερηδόνα στα δόντια του. Μεγάλη σημασία εκτός από την ποσότητα έχει και η συχνότητα,δηλαδή πόσες φορές την ημέρα ένα παιδί τρώει γλυκά.Συνήθως τα παιδιά μασουλάνε κάτι γλυκό αρκετά συχνά μέσα στη μέρα,έστω και σε μικρές ποσότητες, πράγμα που σημαίνει ότι τα δόντια δέχονται τη βλαπτική επίδραση των οξέων που αναφέρθηκαν, πολλές φορές την ημέρα ,δημιουργείται συχνά ένα όξινο περιβάλλον στο στόμα και ευνοείται η ανάπτυξη τερηδόνας.

Πρόληψη

Πρωταρχικής σημασίας είναι να ακολουθούμε έναν υγιεινό τρόπο διατροφής ,και εμείς και το παιδί μας.
Η κατανάλωση γλυκών θα πρέπει να αποφεύγεται κατά το δυνατόν. Ζαχαρωτά που κολλάνε στα δόντια (καραμέλες γλυφιτζούρια), ζαχαρούχοι χυμοί και αναψυκτικά είναι πολύ βλαπτικά. Επειδή είναι αδύνατον να τα απαγορεύουμε όλα, όταν το παιδί θέλει να φάει γλυκό, είναι καλύτερα να το φάει μετά το κύριο γεύμα του και να πλύνει τα δόντια στη συνέχεια.

Πολύ σημαντική είναι η υγιεινή του στόματος.Τα δόντια θα πρέπει να πλένονται τακτικά ,μετά από κάθε γεύμα, και κυρίως το βράδυ με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Αν η ηλικία του παιδιού το επιτρέπει, θα πρέπει να γίνεται χρήση οδοντικού νήματος και φθοριούχου στοματοπλύματος. Οδοντιατρικός έλεγχος ανά εξάμηνο και φθορίωση στα δόντια είναι επίσης πολύ σημαντικός.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Όταν το παιδί ξυπνά ξαφνικά κλαίγοντας

Ο νυχτερινός τρόμος είναι ένα δραματικό επεισόδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από έντονη αγωνία και πανικό, που κάποτε ίσως αγγίζει τον παροξυσμό.

Πολυανθεκτική φυματίωση: μια σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία

Η πολυανθεκτική φυματίωση παραμένει μια απειλή για την δημόσια υγεία, καθώς πέρα από τις δυσκολίες στον χειρισμό της, μόνο το 1/3 των ασθενών είχε πρόσβαση στην κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μέσα στο 2020. 

Εξωσωματική 3 Γονέων: τι είναι και πότε εφαρμόζεται

Όταν έγινε γνωστό ότι στο Μεξικό γεννήθηκε παιδί με βιολογικό υλικό τριών ατόμων, η είδηση ξένισε αρκετούς, αλλά γέμισε ελπίδες χιλιάδες άλλους ανθρώπους που μέσω της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί