Γιατί χάνω την ισορροπία μου;

Η απώλεια της ισορροπίας μπορεί να προκαλέσει πτώσεις και τραυματισμούς επομένως χρήζει άμεσης αντιμετώπισης. Διαβάστε ορισμένες βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζετε για το πρόβλημα.

Τι προκαλεί την κακή ισορροπία;

Τα προβλήματα ισορροπίας μπορεί να συνοδεύονται από ζάλη και να σας κάνουν να αισθάνεστε σαν να περιστρέφεστε ή να κινείστε παρόλο που μπορεί να στέκεστε ακίνητοι. Ως αποτέλεσμα, μπορεί να μην αισθάνεστε άνετα στις καθημερινές σας κινήσεις και αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε πτώσεις, οι οποίες μπορεί να έχουν συνέπεια να υποστείτε κάταγμα ή και άλλους τραυματισμούς.

Ποια είναι τα συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα των προβλημάτων ισορροπίας είναι η αστάθεια ενώ στέκεστε ή περπατάτε. Μπορεί, μάλιστα. να σας φαίνεται δύσκολο να περπατήσετε χωρίς να πέσετε.

Αιτίες

  • Στις αιτίες των προβλημάτων ισορροπίας περιλαμβάνονται:
  • Λοιμώξεις του αυτιού
  • Προβλήματα στο εσωτερικό του αυτιού
  • Τραύμα στο κεφάλι
  • Κακή κυκλοφορία του αίματος
  • Ορισμένα φάρμακα
  • Χαμηλή πίεση αίματος
  • Υψηλή πίεση του αίματος
  • Νευρολογικές παθήσεις

Πώς διαγιγνώσκονται τα προβλήματα ισορροπίας;

Τα προβλήματα ισορροπίας είναι δύσκολο να αντιμετωπιστούν επειδή μπορεί να προκληθούν από πολλούς παράγοντες. Ο γιατρός σας μπορεί να ρωτήσει για τα συμπτώματά σας και να ελέγξει το ιατρικό ιστορικό σας για σχετικές παθήσεις και φάρμακα που τυχόν λαμβάνετε. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας παραπέμψει σε ΩΡΛ. Μπορεί να χρειαστούν εξετάσεις αίματος, εξετάσεις ακοής τεστ, κίνησης των ματιών καθώς και μαγνητική τομογραφία ή αξονική τομογραφία.

Η θεραπεία

Ανάλογα με την αιτία που προκαλεί τα προβλήματα ισορροπίας ο γιατρός θα σας προτείνει και την κατάλληλη θεραπεία. Εάν η αιτία του προβλήματος ισορροπίας σας είναι άγνωστη ή ανίατη, ο γιατρός σας μπορεί να σας καθοδηγήσει με διάφορους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Μια κοινή τεχνική που μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι είναι ο ελιγμός Epley. Πρόκειται για μια διαδικασία κατά την οποία κάθεστε και στη συνέχεια στηρίζεστε γρήγορα στην πλάτη σας και στρέφετε το κεφάλι σας προς τη μία πλευρά. Μετά από μερικά λεπτά, κάθεστε ξανά. Ο γιατρός σας πιθανότατα θα σας δείξει αυτή την τεχνική στο ιατρείο του. Μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασίαστο σπίτι για να μειώσετε ή να εξαλείψετε τη ζάλη.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Συναυλίες φιλικές προς τα άτομα με άνοια στο Μέγαρο Μουσικής

Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ και την υποστήριξη της Εταιρείας ALZHEIMER Αθηνών οργανώνουν κύκλο συναυλιών που είναι φιλικές προς τα άτομα με άνοια.

«Παλιά Αθήνα»: Δράση ψυχοκοινωνικής στήριξης μέσω της τέχνης για άτομα τρίτης ηλικίας

Το διαδραστικό πρόγραμμα «Παλιά Αθήνα», με σύμμαχο την τέχνη και με επιστημονική προσέγγιση, στοχεύει να απαλύνει τη μονοτονία της καθημερινότητας των ηλικιωμένων, οι οποίοι αρκετά συχνά αισθάνονται θλίψη και μοναξιά, αγκαλιάζοντας δημιουργικά τα συναισθήματά τους.

Σταυρόλεξα: Έχουν τελικά τη δύναμη να κρατήσουν μακριά την άνοια;

Μπορεί η λύση ενός σταυρόλεξου να κρατήσει το μυαλό μακριά από τον κίνδυνο της γνωστικής έκπτωσης και να αποτρέψει την άνοια; Πραγματικότητα ή ευσεβής πόθος;