spot_imgspot_img

Ενδομητρίωση και Γονιμότητα

Ένα μεγάλο ποσοστό των γυναικών που προσέρχονται με πρόβλημα υπογονιμότητας στις Μονάδες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, πάσχει από ενδομητρίωση.

Γράφει ο Χάρης Χηνιάδης Γυναικολόγος Αναπαραγωγής

Πολλές γυναίκες που πάσχουν από ενδομητρίωση δεν μπορούν να συλλάβουν και αυτό μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους, όπως:

  • Αποφραγμένες σάλπιγγες
  • Ενδομητριώματα ωοθηκών
  • Ορμονικές ανωμαλίες
  • Κακή ποιότητα ωαρίων

Ο ρόλος του ειδικού είναι να εντοπίσει το πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει με τον πιο κατάλληλο τρόπο. Πολλές φορές οι γυναίκες που ακολουθούν τη χειρουργική και φαρμακευτική θεραπεία συλλαμβάνουν πιο εύκολα τους 12 πρώτους μήνες. Άλλες φορές πάλι, είναι αναγκαία η εξωσωματική γονιμοποίηση προκειμένου να γίνει η σύλληψη. Τέλος, πολλές γυναίκες συλλαμβάνουν μόνες τους χωρίς καμιά ιατρική βοήθεια.

Τι μπορεί να κάνει μια γυναίκα όταν παρατηρήσει τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Μια γυναίκα με ένα ή περισσότερα από τα συμπτώματα, πρέπει να επισκεφθεί τον γυναικολόγο της και να του αναφέρει το πρόβλημά της. Είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γυναίκες ότι ένα απλό σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα η βαριά περίοδος ή ο έντονος πόνος, δεν είναι πάντα φυσιολογικό και μπορεί να υποκρύπτει άλλες παθολογικές οντότητες.

Ο Χάρης Χηνιάδης είναι εξειδικευμένος Γυναικολόγος Αναπαραγωγής και ιδρυτής του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Υποβοήθησης της Αναπαραγωγής Be-Live. Έχει αποδεδειγμένη εμπειρία στην αποτελεσματική αντιμετώπιση των γυναικολογικών παθήσεων και ειδικεύεται στην επίλυση των προβλημάτων υπογονιμότητας. Εάν εντοπίσετε τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης ή εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα γονιμότητας, επικοινωνήστε με τον ιατρό για να λάβετε μια εξατομικευμένη θεραπεία.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;