Πλάκα; Ουλίτιδα; Περιοδοντίτιδα; Δείτε τις 14 τροφές που «φροντίζουν» τα δόντια μας

Υποφέρετε από φλεγμονή των ούλων, οδοντική πλάκα, περιοδοντίτιδα, τερηδόνα; Μάθετε για τις 14 τροφές που «φροντίζουν» τα δόντια σας

Η σωστή στοματική υγιεινή και η ισορροπημένη διατροφή μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο οδοντικών και στοματικών παθήσεων. Ας δούμε ποιες τροφές έχουν ευεργετικά αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών σας.

Γράφει η Μαρία Σταυροπούλου, Χειρουργός –Οδοντίατρος

Αυτά που τρώτε έχουν άμεσο αντίκτυπο και στα δόντια σας. Υπάρχουν πολλές τροφές τις οποίες εάν τις εντάξετε στην καθημερινή σας διατροφή θα βοηθήσουν στην πρόληψη πολλών στοματικών παθήσεων και θα συμβάλλουν στη διατήρηση ενός υγιούς στόματος με γερά και όμορφα δόντια.

  1. Μπρόκολο, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών: Τα τρία αυτά γνωστά λαχανικά της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μαγνησίου, φωσφόρου και ασβεστίου και δρουν προστατευτικά για τα ούλα. Επίσης περιέχουν μεγάλο ποσοστό φυτικών ινών και νερού που βοηθούν στην εξισορρόπηση των σακχάρων.
  2. Cranberries: Τα cranberries έχουν αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ιδιότητες ιδιαίτερα ωφέλιμες για την υγεία των δοντιών σας. Η συχνή κατανάλωση φρέσκων cranberries μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονής των ούλων που προκαλείται από τα βακτήρια, αποτρέπουν τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος περιοδοντικής νόσου.
  3. Σολομός: Ο σολομός, όπως και τα άλλα λιπαρά ψάρια, έχουν βιταμίνη D και φθόριο. Η βιταμίνη D βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου που είναι απαραίτητο για την υγεία των δοντιών και των ούλων. Το φθόριο βοηθά στην ενδυνάμωση του σμάλτου και των οστών που στηρίζουν τα δόντια σας καθώς και στην καταπολέμηση της τερηδόνας.
  4. Φράουλες: Οι φράουλες έχουν μηλικά ένζυμα τα οποία συμβάλλουν στην λευκότητα των δοντιών, στην εξάλειψη των βακτηρίων αλλά και στην απομάκρυνση των λεκέδων από το σμάλτο. Μετά την κατανάλωσή τους συνιστάται καλό πλύσιμο των δοντιών για να απομακρυνθεί η ζάχαρη.
  5. Λάδι καρύδας: Το λάδι καρύδας περιέχει λαυρικό οξύ το οποίο, εκτός από αντιβακτηριακές ιδιότητες, βοηθά στη διατήρηση της λευκότητας των δοντιών και καταπολεμά τον σχηματισμό πλάκας.
  6. Εσπεριδοειδή: Τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C η οποία έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και συμβάλλει στον περιορισμό των φλεγμονών. Καλό θα ήταν η κατανάλωσή τους να γίνεται με μέτρο γιατί τα εσπεριδοειδή έχουν υψηλή οξύτητα που μπορεί να βλάψει το σμάλτο των δοντιών σας.
  7. Κρεμμύδια: Παρά το γεγονός ότι τα κρεμμύδια προκαλούν κακοσμία του στόματος, έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και συμβάλλουν στην καταπολέμηση της ουλίτιδας και της τερηδόνας.
  8. Ξηροί καρποί: Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε ασβέστιο και φθόριο και με την μάσησή τους αυξάνουν την παραγωγή σάλιου που βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των ξηρών καρπών είναι πως δεν περιέχουν ζάκχαρα και μπορούν να καταναλώνονται άφοβα χωρίς να επηρεάζουν την υγεία των δοντιών.
  9. Τυρί: Το τυρί αποτελεί μια σημαντική πηγή ασβεστίου και καζείνης που συμβάλλουν αποτελεσματικά στη διατήρηση της ισορροπίας του pH του στόματος εμποδίζοντας την ανάπτυξη βακτηρίων. Η κατανάλωση του τυριού στο τέλος του γεύματος αυξάνει τη ροή του σάλιου, το οποίο εξουδετερώνει τα επίπεδα οξύτητας στο στόμα και εμποδίζει το σχηματισμό τερηδόνας. Επίσης συμβάλλει στην πρόληψη της ξηροστομίας που συχνά προκαλεί κακοσμία.
  10. Γιαούρτι: Το γιαούρτι είναι πλούσιο σε ασβέστιο και πρωτείνες και συμβάλλει στην πρόληψη της τερηδόνας καθώς και άλλων στοματικών παθήσεων. Τα προβιοτικά που περιέχει το γιαούρτι έχουν αντιβακτηριακές ιδιότητες και δρουν προστατευτικά για τα ούλα.
  11. Μήλα: Μπορεί τα μήλα να έχουν αρκετή ζάχαρη όμως η κατανάλωσή τους έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα για την προστασία των δοντιών: όταν τρώμε ένα μήλο αυξάνεται η παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να μειώνονται τα επίπεδα των βακτηριδίων και να εξουδετερώνονται τα οξέα.
  12. Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες και ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Το φθόριο και οι κατεχίνες που περιέχει ενδυναμώνουν τους οδοντικούς ιστούς και παρεμποδίζουν την προσκόλληση μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα.
  13. Νερό: Το νερό είναι απαραίτητο για την καλή στοματική υγεία γιατί βοηθάει την στοματική κοιλότητα να παραμένει ενυδατωμένη ώστε να παράγει αρκετό σάλιο το οποίο καταπολεμά την ουλίτιδα και την τερηδόνα. Ένα ποτήρι νερό μετά από κάθε γεύμα εξουδετερώνει τα οξέα και απομακρύνει τα υπολείμματα τροφής που έχουν παραμείνει στα δόντια
  14. Τσίχλα χωρίς ζάχαρη: Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μισή ώρα μετά το φαγητό αυξάνει την παραγωγή σάλιου με αποτέλεσμα να καθαρίζονται τα δόντια και να προστατεύεται το σμάλτο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία: Κατανοώντας την επίδραση της αφρικανικής σκόνης στην υγεία

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία συνιστά στα άτομα που ανήκουν στις ευάλωτες και ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης Αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα.

Μεταιχμιακή διαταραχή προσωπικότητας: Η ζωή στα άκρα

Η Μεταιχμιακή ή Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας είναι μια σοβαρή και ιδιαίτερα πολύπλοκη διαταραχή. Επηρεάζει το πώς αισθάνεται ένα άτομο για τον εαυτό του και τους άλλους, συχνά με απρόβλεπτες και καταστροφικές συνέπειες.

The Human Library: Από τα ράφια της δεν δανείζεσαι βιβλία αλλά ανθρώπους!

Η Human Library λειτουργεί ως ένας ασφαλής χώρος για διάλογο, όπου οι αναγνώστες ενθαρρύνονται να ρωτούν όλα όσα θέλουν να μάθουν και να μην κρίνουν ένα βιβλίο – τον άνθρωπο δηλαδή απέναντί τους - μόνο από το εξώφυλλο.