spot_imgspot_img

Μην αφήσετε το γλαύκωμα να σας κλέψει την «όραση»!

Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη πιο κοινή αιτία τύφλωσης παγκοσμίως καθώς στα αρχικά στάδια δεν προκαλεί συμπτώματα και όταν διαγνωστεί η βλάβη είναι μη αναστρέψιμη. Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περισσότεροι από 80 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα, από τους οποίους τα 11 εκατομμύρια έχουν χάσει την όρασή τους λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπιση της σοβαρής αυτής πάθησης των ματιών.

.

Γράφει ο Γιώργος Δαλιάνης, Χειρουργός Οφθαλμίατρος  MD FEBO, Εξειδικευθής στο Γλαύκωμα, Επιμελητής Α΄ Γ.Ν.Ν. Ιωνίας  Κωνσταντοπούλειο – Πατησίων

Με τον όρο γλαύκωμα αναφερόμαστε σε μια ομάδα παθήσεων που προκαλούν βλάβη στο οπτικό νεύρο του οφθαλμού. Το οπτικό νεύρο είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά της οπτικής πληροφορίας από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο όπως για παράδειγμα το καλώδιο που συνδέει τον υπολογιστή  με την οθόνη του. Όταν το οπτικό νεύρο καταστρέφεται η οπτική πληροφορία αρχικά αλλοιώνεται ενώ σε προχωρημένες βλάβες του αυτή σταματάει να μεταφέρεται με αποτέλεσμα την τύφλωση. Οι νευρικές ίνες που αποτελούν το οπτικό νεύρο όταν θα σταματήσουν να λειτουργούν δεν μπορούν να επαναλειτουργήσουν.

Tο Γλαύκωμα επηρεάζει περίπου το 1-2% του πληθυσμού άνω των 40 ετών και το 5% σε ηλικίες άνω των 70.

Τύποι γλαυκώματος

Το γλαύκωμα μπορεί να εμφανισθεί και σε νεογέννητα μωρά γνωστό και ως συγγενές η εκ γενετής γλαύκωμα όμως οι πιο  συχνές μορφές του συναντώνται σε μεγαλύτερες ηλικίες και ιδιαίτερα στις ηλικίες  άνω των 40 ετών.

Οι πιο συχνοί τύποι γλαυκώματος είναι:

Το πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας στο οποίο η αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού μέσα από το μάτι δεν παρεμποδίζεται από την ίριδα, για αυτό και αναφέρεται ως ανοιχτής γωνίας, αλλά πάσχει το ίδιο το αποχετευτικό σύστημα του ματιού το οποίο δεν λειτουργεί ικανοποιητικά με αποτέλεσμα την αύξηση της ενδοφθάλμιας πίεσης και ως επακόλουθο τη βλάβη στο οπτικό νεύρο. Κάποιοι ασθενείς ωστόσο μπορεί να εμφανίσουν βλάβες στο οπτικό νεύρο ακόμα και με φυσιολογικές πιέσεις στα μάτια τους, γνωστό και ως γλαύκωμα φυσιολογικής πίεσης. 

Το γλαύκωμα κλειστής γωνίας η αποχέτευση του υδατοειδούς υγρού μέσα από το μάτι παρεμποδίζεται από την ίριδα η οποία μηχανικά κλείνει τη γωνία απορροής του υδατοειδούς υγρού με αποτέλεσμα την κατακόρυφη αύξηση της πίεσης στους οφθαλμούς με έντονη συμπτωματολογία (πονοκέφαλος, θολή όραση, άλω γύρω από τα φώτα και τάση για έμετο) και την πολύ σύντομη καταστροφή του οπτικού  νεύρου.

Αν και μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλότερο  ποσοστό εμφάνισης Γλαυκώματος η πάθηση μπορεί να προσβάλει οποιονδήποτε χωρίς, στα αρχικά στάδια της νόσου, να δώσει κάποια ένδειξη. Η ασθένεια έχει αργή εξέλιξη και οι ασθενείς προσαρμόζονται χωρίς να το καταλαβαίνουν στη μειωμένη όραση.  Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο έχει περιγραφεί σαν τον « ύπουλο κλέφτη της όρασης».

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;