Νιώστε νέοι για να μην… γεράσετε

Σύμφωνα με μελέτη από το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan στο Ισραήλ το να αισθάνεσαι νέος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ανάρρωσης από διάφορες παθήσεις, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία.

Στην μελέτη συμμετείχαν 194 ενήλικες ασθενείς ηλικίας 73-84 ετών, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε αποκατάσταση από οστεοπορωτικά κατάγματα ή εγκεφαλικό επεισόδιο σε διάφορες εγκαταστάσεις στο Ισραήλ. Σε όλη τη διάρκεια της, οι ασθενείς περνούσαν από συνέντευξη, απαντώντας σε ερωτήσεις όπως ποια είναι η υποκειμενική τους ηλικία (δηλαδή πόσων ετών νιώθουν), πώς νιώθουν και ποιες είναι οι εμπειρίες τους. Παράλληλα, το επίπεδο της λειτουργικότητας εκτιμήθηκε από το τους ειδικούς κατά την εισαγωγή τους, κατά την εξέλιξή της μελέτης και λίγο πριν το πέρας της.

Σύμφωνα με τα ευρήματα των ερευνητών οι ασθενείς που αισθάνονταν νεότεροι κατά την έναρξη της έρευνας παρουσίαζαν καλύτερη λειτουργική ανεξαρτησία κατά την έξοδο από το νοσοκομείο περίπου ένα μήνα αργότερα.

Η ευεργετική επίδραση της αίσθησης νεότερης ηλικίας διαπιστώθηκε τόσο για τους ασθενείς που αποκαταστάθηκαν από οστεοπορωτικά κατάγματα όσο και για εκείνους που ανάρρωσαν από εγκεφαλικά επεισόδια. Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν πως εκείνοι που αισθάνονταν νεότεροι, κατάφεραν να πετύχουν καλύτερη αποκατάσταση, αφού ήταν πιο αισιόδοξοι ότι θα ανακτούσαν τις λειτουργικές τους ικανότητες.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Gerontology.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

Σχετικά Άρθρα

Πρόσκληση για συμμετοχή στην παγκόσμια έρευνα: «Τι πιστεύουμε για την άνοια και το Alzheimer;»

Η Παγκόσμια Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer's Disease International) και το London School of Economics and Political Science (LSE), πραγματοποιούν την μεγαλύτερη παγκόσμια έρευνα στάσεων και πεποιθήσεων σχετικά με την άνοια.

Θεραπευτικό πρόγραμμα: «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια»

Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Θεραπευτικού Προγράμματος «Η Ζωντανή Μουσική στην Ευζωία των Ατόμων Τρίτης Ηλικίας με Άνοια».

Συμβουλές που θα βοηθήσουν τους ασθενείς με άνοια να αντιμετωπίσουν την αλλαγή ώρας

Η αλλαγή της ώρας μπορεί για τους περισσότερους να αποτελεί μία ασήμαντη λεπτομέρεια στο φθινοπωρινό πρόγραμμα, αλλά για όσους αντιμετωπίζουν την άνοια σαν ασθενείς ή σαν φροντιστές, συχνά αποτελεί μια αφορμή σύγχυσης.