spot_imgspot_img

Ουλίτιδα της εγκυμοσύνης: πώς θα την αντιμετωπίσετε

Γράφει η Λουκία Πιστιόλα παιδοδοντίατρος

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος σημαντικών ορμονικών αλλαγών στον οργανισμό της γυναίκας. Ταυτόχρονα με πολλές αλλαγές που σηματοδοτούνται, επηρεάζεται και η υγεία των περιοδοντικών ιστών. Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Συχνότατα λοιπόν εμφανίζεται ουλίτιδα της εγκυμοσύνης που αν παραμεληθεί οδηγεί σε περιοδοντίτιδα. Οι μεταβολες των οιστρογόνων και της εμετών και της ναυτίας που συχνά παρατηρούνται στην εγκυμοσύνη, προκαλούν αυξημένη φλεγμονώδη αντίδραση των ούλων στους τοπικούς αιτιολογικούς παράγοντες(υπολλείματα τροφών).Τα συμπτώματα γίνονται γίνονται πιο έντονα όσο προχωρεί η κύηση και  περιλαμβάνουν κυρίως ούλα ερεθισμένα και οιδηματώδη που πολύ εύκολα αιμορραγούν κατά το βούρτσισμα, ή και αυτόματα.

Σε πιο σοβαρές καταστάσεις, και σε κακή στοματική υγιεινή, εμφανίζονται μεταξύ δοντιών και ούλων μικρά κόκκινα ογκίδια που αιμορραγούν εύκολα, οι «επουλίδες της κύησης» ,τα οποία υποχωρούν αυτόματα ή αφαιρούνται εύκολα από τον οδοντίατρο.

Επιπρόσθετα, η αυξημένη παρουσία γαστρικών οξέων στα δόντια, λόγω των εμετών στο 1ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, μπορεί να οδηγήσει σε διάβρωση της αδαμαντίνης(σμάλτο) των δοντιών και περαιτέρω καταστροφή τους.

Συμπερασματικά είναι υψίστης σημασίας η μέλλουσα μητέρα να φροντίζει πολύ σχολαστικά τη στοματική της υγιεινή (βούρτσισμα καθημερινά τουλάχιστον 2 φορές ημερησίως ,χρήση οδοντικού νήματος και φθοριούχου στοματικού διαλύματος), και να ακολουθεί μια υγιεινή και ισορροπημένη στοματική διατροφή με μικρά και τακτικά γεύματα και αποφυγή κατανάλωσης ζάχαρης.

Σε περίπτωση ναυτίας και εμετών, το στόμα θα πρέπει να ξεπλένεται με νερό, ώστε να απομακρύνονται τα όξινα υγρά που δημιουργούνται. Θα ήταν χρήσιμο να γίνει ένας οδοντιατρικός έλεγχος στην αρχή ,και όσο συχνά απαιτείται στη συνέχεια.

Κατά το 1ο τρίμηνο θα πρέπει να αποφεύγονται χρονοβόρες και επίπονες επεμβάσεις, εκτός εάν αυτό κριθεί απολύτως απαραίτητο. Απλές πράξεις ρουτίνας μπορούν να γίνουν άφοβα και πάντα σε συνεννόηση με το θεράποντα γυναικολόγο. Ακτινογραφίες καλό είναι να αποφεύγονται, Αν ο ακτινογραφικος έλεγχος κριθεί απολύτως απαραίτητος, θα πρέπει να γίνεται μετά το 1ο τρίμηνο, με χρήση ψηφιακών μηχανημάτων και τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

Λήψη φαρμάκων θα πρέπει να γίνεται μόνο σε συνεννόηση με το θεράποντα ιατρό και στη μικρότερη δυνατή δόση. Καθώς έχει βρεθεί άμεση συσχέτιση ανάμεσα σε παθολογικές καταστάσεις των περιοδοντικών ιστών και σε αυξημένο ποσοστό πρόωρων τοκετών με ελλιποβαρή νεογέννητα μωρά, η σωστή στοματική υγιεινή, φροντίδα και θεραπεία δοντιών και ούλων κρίνεται απολύτως αναγκαία κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης.

spot_imgspot_img

Σχετικά Άρθρα

spot_img

Τελευταία Άρθρα

Βαγγέλης Αυγουλάς: Δεν βλέπω, βλέπεις όμως εσύ: Θέλεις να με βοηθήσεις;

O Βαγγέλης Αυγουλάς Πρόεδρος της Α.Μ.Κ.Ε. «Με Άλλα Μάτια» Εκπρόσωπος στην Ελλάδα της Διεθνούς Οργάνωσης Views δίνει χρήσιμες συμβουλές για όσους θέλουν να βοηθήσουν άτομα με προβλήματα όρασης 

Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού, ας δούμε ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Όλα όσα θέλετε να μάθετε για τον στραβισμό

Γράφει ο Ευάγγελος Δρίμτζιας, Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος MD, PhD, FRCOph, Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων – Ενηλίκων Τι είναι ο στραβισμός;